MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Інцидент довкола убивства міліцією кримського татарина

21.12.2001   
Володимир Притула, Сімферополь
Прокуратура Криму проведе ретельне розслідування обставин, за яких в Київському райвідділі Симферопольської міліції був застрелений підозрюваний у пограбуванні 26-літній кримський татарин Ніязі Гафаров. Його убивство поставило Крим на межу етнічних заворушень.

— У цій справі питань більше, ніж відповідей, — заявив в інтерв’ю журналістам заступник прокурора автономії Володимир Ребров. Прокуратура Криму почала перевірку правомірності дій міліціонерів, які 12 липня застрелили підозрюваного у пограбуванні 26-літнього мешканця кримськотатарського селища Кам’янка Ніязі Гафарова. За словами пана Реброва, у працівників прокуратури є "дуже багато запитань до представників міліції стосовно законності їхніх дій, починаючи з моменту затримання підозрюваного".

Нагадаю, що Ніязі Гафаров отримав смертельне поранення у Київському райвідділі симферопольської міліції, куди його доставили за підозрою у пограбуванні мешканця Сімферополя. За інформацією Центру громадських зв’язків Головного Управління МВС України в Криму, під час допиту підозрюваний зненацька вихопив ножа, вдарив ним міліціонера і завдав три ножових поранення потерпілому, який, начебто, впізнав Гафарова як грабіжника. Припиняючи спробу підозрюваного втекти, поранений міліціонер вистрілив з табельної зброї і смертельно поранив утікача.

Цей трагічний інцидент сколихнув громадську думку в регіоні. Минулої п’ятниці в Кам’янці відбувся похорон загиблого, що ледь не переріс в етнічні заворушення. Як виявилося, на його тілі окрім кульових поранень судовий експерт виявив велику кількість тілесних пошкоджень: синців і саден, а також чіткі сліди наручників. У день похорон біля приміщення Київського райвідділу міліції група представників кримських татар провела акцію протесту, під час якої вимагала справедливого розслідування цього інциденту і покарання винних. Кримські татари звинувачують міліцію у брутальному ставленні до їхніх співвітчизників.

Тим часом прем’єр-міністр Криму доручив главам адміністрацій і мерам міст особисто контролювати ситуацію на своїх адміністративних територіях і провести наради з керівниками правоохоронних органів, прокуратури та СБУ. Сергій Куницин заявив, що не допустить виникнення на півострові міжнаціонального протистояння. За його словами, він узяв під особистий контроль розслідування кримінальної справи, порушеної у зв’язку з цим інцидентом.

Голова Ліги кримськотатарських юристів "Ініціум" Еміне Авамілева, яка є адвокатом сім’ї Гафарових, каже про цілу систему катувань, що існує у кримській міліції, а також про жахливо брутальне ставлення правоохоронців до кримських татар. За її словами, убивство Ніязі Гафарова — лише верхівка величезного айсбергу беззаконь, що панують у правоохоронних органах. Тим часом, після заяв кримського прем’єра і прокуратури про додаткове розслідування цього інциденту та обіцянок покарати винних, напруга в регіоні пішла на спад. Проте в Меджлісі кажуть, що загроза виникнення масових акцій протесту кримських татар зберігається.
 Поділитися