MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

До релігійної ситуації в Севастополі

21.12.2001   
Микола Владзимирський, м. Севастополь
Двадцять українських політичних партій та громадських організацій національно-демократичного спрямування підписали 15 липня 2001 р. звернення до президента України Л. Кучми, Голови Верховної Ради України І. Плюща, прем’єр-міністра Уряду А. Кінаха, Патріарха всієї Руси-України Філарета, секретаря Ради безпеки й оборони Є. Марчука, голови Київської державної адміністрації О. Омельченка, голови товариства "Україна-світ" І. Драча і до засобів масової інформації, у якому висловлена занепокоєність фактичною передачею Володимирського собору, що на Херсонесі, у володіння Московської церкви.

У зверненні зокрема пропонується "надати УПЦ-МП статус іноземної Російської церкви в Україні та обмежити її дії рамками законів України. Ця церква не повинна називатися Українською, бо в ній немає нічого українського: зареєстрована вона в Мінюсті РФ, її патріарх Алєксій ІІ — в Москві, мова богослужінь — виключно російська, моляться за Росію, за Алєксія ІІ, за російське військо і владу тощо". До Москви надходять величезні кошти, що є результатом діяльності її в Україні. Московська церква втручається у внутрішні справи держави Україна, діє у руслі імперських традицій Росії, має агресивну сутність, підбурює на протести віруючих, розпалює міжнаціональну та міжконфесійну ворожнечу, різко протестувала проти приїзду Папи Римського, який несе по всіх континентах Світло Євангелія, мир та любов.

Загальновідомо, що відбудова Володимирського собору на Херсонесі, місця, де прийняв хрещення київський князь Володимир Великий, звідки пішло християнство по всій Русі-Україні, ведеться за ініціативи Київської держадміністрації і особисто п. Омельченка за кошти українського народу. Українська громада Севастополя не має жодної храмової споруди. Спроби правити службу на території Херсонесу наштовхуються на погрози релігійних фанатиків Московської церкви, які залякують віруючих УПЦ-КП кривавою розправою.

Зараз стали відомі наміри Московської патріархії — до Дня Рівноапостольного князя Володимира 28 липня провести церемонію освячення хреста на соборі і всього оновленого храму за участю патріарха Алєксія ІІ і тим самим узаконити і продемонструвати своє право володіння Володимирським собором на території Херсонеського державного заповідника. "Цього не можна допустити!" — вимагають автори звернення.

"Закликаємо Вас виявити державну мудрість, патріотизм до своєї, а не до сусідньої держави, повагу до українського народу та наших духовних святинь щоб з гордістю і вдячністю згадували Вас сучасники і нащадки в Україні" — говориться в зверненні до української влади.

Українські партії та організації міста запросили політичні партії та громадські організації України, всіх українців світу підтримати це звернення.

 Поділитися