MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

День Міжнародної Справедливості — 17 липня 2001 року

21.12.2001   

(Міжнародна Амністія закликає до ратифікації Римського Статуту Міжнародного Кримінального Суду)

Цими днями відзначається третя річниця прийняття Римського Статуту Міжнародного Кримінального Суду. З цієї нагоди Міжнародна Амністія закликала Уряд і Парламент України зробити усе необхідне для пришвидшення ратифікації Римського Статуту.

Міжнародний Кримінальний Суд покликаний карати осіб, звинувачених у найтяжчих злочинах, відомих людству: геноциді, злочинах проти людства та військових злочинах.

Міжнародний Кримінальний Суд розпочне свою діяльність, коли 60 країн ратифікують його. На даний час Римський Статут ратифікували 35 держав світу.

Міжнародна Амністія та Міжнародна Коаліція за Міжнародний Кримінальний Суд — мережа з 1000 неурядових організацій та експертів-правників — поставили собі за мету домогтися, щоби до 17 липня 2002 року 60-та ратифікація була, нарешті досягнута, і Статут набув чинності.

Надзвичайно важливо, щоб ратифікація відбулася якомога швидше. Геноцид, інші злочини проти людства та військові злочини сьогодні кояться майже у кожному регіоні світу. У більшості випадків злочинці уникають відповідальності. Створення Міжнародного Кримінального Суду стане значним кроком уперед на шляху подолання безкарності та утвердження справедливості.

11 липня 2001 року Конституційний Суд України розглянув на пленарному засіданні справу за конституційним поданням Президента України про надання висновку щодо відповідності Конституції України Римського Статуту Міжнародного Кримінального Суду, підписаного від імені України 20 січня 2000 року, і дійшов висновку, що згідно із своєю преамбулою і статтею 1 Міжнародний Кримінальний Суд доповнює систему національної юрисдикції, що не передбачено розділом VIII "Правосуддя" Конституції України. Тому ратифікація Україною Римського Статуту Міжнародного Кримінального Суду можлива лише після внесення відповідних змін до Конституції України.

Згідно із своїми міжнародними зобов’язаннями, що витікають з підпису представника України під Римським Статутом, Україна повинна внести необхідні зміни до своєї Конституції, щоб мати змогу ратифікувати Римський Статут.

Українська Асоціація Міжнародної Амністії закликає Президента України, Уряд та Парламент України якомога швидше розпочати процедуру внесення від-

повідних змін до Конституції України та якомога швидше ратифікувати Римський Статут Міжнародного Кримінального Суду.

***

Римський Статут був прийнятий у 1998 році міжнародним співтовариством держав на спеціальній дипломатичній конференції у Римі. 120 із 148 держав-учасниць конференції голосували за Римський Статут. Лише сім держав голосували проти, а 21 утрималися.

Цього року Міжнародна Амністія вирішила скористатися нагодою відзначення третьої річниці з дня прийняття Римського Статуту для того, щоб закликати уряди тих країн, які ще не ратифікували Римський Статут, зробити це. Члени Міжнародної Амністії України братимуть участь у кампанії лобіювання Уряду та Парламенту України з метою внесення змін до Конституції України та прискорення ратифікації Україною Римського Статуту.

За останні 50 років 20-го сторіччя, незважаючи на мільйони жертв геноциду, злочини проти людства та військові злочини, більшість країн світу неспроможна виконувати свої зобов’язання притягати винних у цих жахливих злочинах до відповідальності. Внаслідок цього злочинці діють з почуттям безкарності.

Координатор з питань Міжнародного Кримінального Суду Української Асоціації Міжнародної Амністії Наталія Дульнєва (0322 337934)

 Поділитися