MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Вбивство лідера громади біженців Вінниці! Ми вимагаємо правди!

21.12.2001   
10 липня о 16 годині відбувся похорон лідера громадської організації "Подільське братство біженців", одного із засновників Вінницької групи "Міжнародної Амністії "Україна-5" Ншимумурем’ї Патріса, якого було по-звірячо-му вбито 8 липня

Нелюдський злочин в ніч на Івана Купала сколихнув наше місто. Нашого друга і колегу, одного з найстарших біженців Вінницької області, доктора Ншимумурем’ї Патріса було жорстоко убито у під’їзді дому на вулиці Келецькій, де мешкав він із своєю дружиною і півторарічною дочкою.

Патріс, який походив з Руанди, належав до народності, яку фактично повністю було знищено під час геноциду 1995-1996 року. Ще навчаючись у Вінницькому медичному університеті ім.Пирогова, Патріс, разом із своїми друзями заснував Вінницьку групу "Міжнародної Амністії" і приймав активну участь у її роботі. Залишаючись послідовним атеїстом, наш друг був одним з найактивніших борців за скасування смертної кари в Україні й у всьому світі, він неодноразово збирав підписи своїх друзів і незнайомих вінничан під час кампаній "Міжнародної Амністії" за створення постійно діючого Міжнародного Кримінального Суду і за притягнення винних у злочинах проти людяності до відповідальності.

Патріс був біженцем, цей статус йому було надано одному з перших у Вінницькій області, але Патріс не бажав підкреслювати свій особливий правовий статус, кажучи, що Україна вже стала його другою Батьківщиною. Патріс завжди користався великою повагою і авторитетом усіх, хто його знав, він щиро співчував жертвам несправедливості і політичного терору в нашому суспільстві, навіть тоді, коли особисто не знав цих людей.

Сьогодні біженці і численні іноземці, які перебувають на Вінниччині, пригнічені і схвильовані: мало що в убивстві Патріса вказує на те, що злочинці діяли з хуліганських мотивів, ніхто не може назвати мотиви і для замовного вбивства. Залишається страшна версія убивства, скоєного з расистських мотивів, і ми всі вимагаємо від органів слідства вивчити і розслідувати цю версію. Те, як почалося слідство, на жаль, залишає мало місця для надії, що злочин буде розкрито, але для нас, друзів, колег і знайомих Патріса, просто чесних людей, не менш важливою, чим результати слідства, є реакція населення і засобів масової інформації на цю жахливу подію. Чи згодні ми, що у нашому суспільстві людей можуть ображати, принижувати і, можливо, навіть вбивати лише тому, що у них інший колір шкіри? Чи не загрожує це нам усім "моральним Чорнобилем", який легко і швидко може призвести до нових Голокостів і етнічних чисток? Наш друг, доктор Патріс, ніколи не вірив в такий прогноз для України. Ми сповнені рішучості зробити усе можливе, щоби довести, що він не помилявся!

Група "Міжнародної Амністії" "УКРАЇНА-5"

Подільське братство біженців

Подільський центр прав людини

Вінницька правозахисна група

 Поділитися