MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Семінар для суддів м. Харкова та Харківської області

23.12.2001   
Людмила Клочко, м. Харків
30-31 травня Харківська правозахисна група спільно з Харківським обласним судом за підтримкою Програми правової ініціативи Американської асоціації юристів у Центральній та Східній Європі (ABA/ CEELI) провели семінар для суддів міста Харкова та Харківської області "Міжнародні механізми захисту прав людини. Міжнародні стандарти стосовно затримання й арешту та їх використання судами України". В семінарі прийняли участь 60 суддів — членів колегій з кримінальних справ 41 районних судів Харкова і Харківської області і членів колегії з кримінальних справ Харківського обласного суду.

Семінар був присвячений огляду міжнародних механізмів захисту прав людини такими інституціями, як ООН і її складові ЮНЕСКО, МОТ й інші, ОБСЄ, Рада Європи. При цьому особлива увага приділялася розгляду практики Європейського суду з прав людини і використанню українськими судами норм європейського права. Друга частина семінару — детальний розгляд проблем регулювання затримання й арешту національному законодавстві і міжнародному праві і проблем запобігання катуванням і жорстокому поводженню.

Перед учасниками семінару виступили вчені та викладачі Національної юридичної академії імені Ярослава Мудрого Михайло Буроменський — професор кафедри міжнародного права, доктор юридичних наук, Юрий Грошевий — завідуючий кафедрою кримінального процесу, доктор юридичних наук, віце-президент Академії правових наук України, Всеволод Речицький — доцент кафедри конституційного права, кандидат юридичних наук, Олександр Толочко — доцент кафедри прокурорського нагляду, кандидат юридичних наук, а також головний редактор журналу "Практика Європейського суду з прав людини. Рішення. Коментарі" Юрій Зайцев і директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров. Було також проведено тренінг, під час якого учасникам семінару були дані задачі, що базувалися на реальних рішеннях Європейського суду з прав людини. Судді Харкова та області з успіхом виконували роль суддів Європейського суду, а в деяких випадках були навіть більш суворі до держслужбовців — порушників прав людини.

Всі учасники семінару отримали видання Харківської правозахисної групи — книги "Международные механизмы защиты прав человека", "Звернення до Європейського суду з прав людини і особливості українського законодавства", "Тюремная реформа", "Міжнародне співробітництво України в правовій сфері", а також книгу В.Д.Бринцева "За-

щита прав и законных интересов человека в уголовном судопроизводстве". Окрім того, завдяки підтримки ABA/CEELI в обласний суд було передано 16 комплектів з 8 випусків журналу "Практика Європейського суду з прав людини. Рішення. Коментарі" для використання районними судами в роботі.

У ході дискусій учасники зазначили, що тема семінару є дуже актуальною — по-перше, у зв’язку з використанням міжнародних механізмів захисту прав людини, насамперед Європейської конвенції з прав людини, а по-друге, завдяки глибокому обговоренню проблем правосуддя напередодні закінчення терміну дії перехідних положень Конституції. Судді говорили про необхідність використання положень Європейської конвенції і практики Європейського суду в українських судах, але зауважили, що бажано було б прийняття щодо цього спеціального рішення Пленуму Верховного Суду України.

 Поділитися