MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Ще раз про справу Ігоря Маркова

23.12.2001   
Складається враження, що правоохоронні органи не помічають оприлюднених останнім часом у регіональній пресі публікацій, де мова йде про факти відвертих порушень у їхніх лавах. Газети "Вікна" та "Работа і отдих" присвятили чимало уваги загадковій смерті у ізоляторі тимчасового утримування молодого мешканця причорноморської Одеси Ігоря Маркова. Наводилися у статтях і конкретні прізвища осіб, з якими доводилося спілкуватися нині покійному пану Маркову перед самою смертю. Але, жодної реакції. жодного розслідування наведених фактів. Принаймні, ніхто не повідомив журналістам про їхні результати. Прокуратура Одеси, керівником якої є пан Мєдєнцев, зробила вигляд, що не побачила надрукованих статей. І це за умови, що саме прямим обов’язком прокуратури є порушувати карну справу за фактом смерті людини. А що стосується надзвичайних подій на території ізолятора тимчасового утримування — згадана загадкова смерть мала б стати причиною для негайного оперативного розслідування.

Слід пам’ятати і про те, що невелику кількість наркотика знайшли у халаті Ігоря Маркова під час обшуку. Обшук проводився у присутності матері нині покійного. Ігоря Маркова тоді на квартирі не було

Сумною реальністю сьогодення став такий факт, що нині вищі керівники міліції нагадують про себе у незалежній пресі не інформацією про оприлюднені на її шпальтах матеріали – а вельми коштовними позовами з наміром захистити "власну гідність". Розуміючи нинішній стан судової системи в Одесі, неважко зрозуміти, на чию користь завершується розгляд цих позовів у судах різного рангу.

На останній з прес-конференцій для журналістів керівник міської міліції Володимир Жураковский на запитання з проханням пояснити загадкову смерть Ігоря Маркова відповів так: "Жодних причин думати про те, що Маркова у ізоляторі тимчасового утримування вбили немає. Можна говорити там про це чимало. Але це вже не до нас. У нас у впровадженні ця справа не була."

Тим часом, Володимир Жураковський та його колега, який відповідає за питання боротьби з наркоманією, наче не почули ще одного запитання про причини переслідування в Одесі громадянина республіки Польща Олександра Орлова. Згідно з заявою останнього, оприлюдненою у київській газеті "Свобода", "переслідування у боку правоохроронних органів посилилося після початку боротьби з корупційними чиновниками. Працівники міліції у відповідь, під час однієї з акцій затримування в ресторані "МакДональдс", підклали у кишеню наркотики."

Понад рік громадянина Польщі тримають в Одесі під "підпискою про невиїзд".

А мати Ігоря Маркова далі ллє сльози над труною з сином, сподіваючись на те, що все таки будуть покарані ті, хто винен в тому, що його вже немає серед живих.

Незрозуміло одне. Якщо смерть Ігоря Маркова була результатом його волі – чому його тіло опинилося у дворі на території слідчого ізолятора, у його тілі знайшли вельми загадковий галюцогенний медичний препарат? Запитань є багато. Їх задав правоохоронцям і суд, копія рішення якого є у матері покійного Ігоря Маркова. Відповіді на чимало запитань немає, як немає і належної детальної відповіді на звернення матері покійного, що були направлені до різноманітного рівня установ, які мали б перш за все захищати права людини. Мовчать і прокурори Косюта, Мєдєнцев.

У справі Ігоря Маркова згадується ім’я слідчого міської прокуратури Сергія Попова. Про нього у скаргах на ім’я Президентів України та Польщі згадував і громадянин Польщі Олександр Орлов. Йому присвятили напередодні закриття програми "ОКО" на приватній телекомпанії "Одеса-плюс" нині звільнені журналісти Сергій Ковалінський і Ігор Гринштейн. Відоме прізвище Сергія Попова так само у справі колишнього начальника міліції на ринку "Привоз" Хмарського. Цю справу зам’яли, хоча мова йшла про смерть підприємця
Передав Ігор Столяров
Прес-центр "Південь"
65104, Одеса, А|С 146.
тел-факс 8-0482-445211
 Поділитися