MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Незалежна преса в Одесі активно завойовує світову мережу Інтернет

23.12.2001   
Ігор Столяров
Зустрічаючи значний опір з боку влади незалежна преса в Одесі нині активно завойовує світову мережу Інтернет. Тут представлено нині дві газети, присвячені Одесі, і на шпальтах яких є можливість оприлюднити статті, заборонені у так би мовити реальній пресі.

Першим, хто зробив Інтернет-сторінку одеської незалежної газети, був головний редактор "Одеської гласності" Олександр Кноп. У реальному просторі видавати газету вже було неможливо. Перед тим редакційний колектив пережив протистояння не лише з керівництвом обласних профспілок. За допомогою міліції їм тривалий час не повертали обладнання. А коли вже вимусили залишити приміщення Одеської правозахисної академії (Президент — Валерій Кочетов) — "Одеська гласність" повністю перебралася до Інтернету, де оновлювала свої сторінки кожного тижня. Але і це тривало недовго. Фінансування було відсутнє. Незалежну пресу у реальному просторі побоюються в Одесі підтримувати під загрозою утисків не лише з боку влади, але і правоохоронних органів.

Нині сторінка не оновлюється, але головний редактор газети "Одеська гласність" Олександр Кноп не втрачає на-дію. Нині він працює у єврейській газеті "Шомрей Шабос"

І в інтерв’ю нашому кореспондентові повідомив, що в разі виникнення спонсора – "Одеська гласність" знову з’явиться принаймні у віртуальному просторі.

Внаслідок відсутності фінансування не оновлює вже тривалий час Інтернет-сторінку і відома опозиційна молодіжна газета "Робота та відпочинок".

Дієздатною залишається лише одна — "Одеська загальна газета". За адресою http://oog.narod.ru кожен охочий має можливість прочитати чимало цікавих статей. Видано вже вісім номерів газети. Тут статті відомих в Одесі журналістів: Ганни Бердічевської, Ігоря Розова, виклад найцікавіших уривків з нової книжки Льва Вєршиніна, в якій у стилі сатири міститься розповідь про події, пов’язані з минулими виборами міського голови і протистоянням, яке було доволі гострим.

На шпальтах "Одеської загальної газети" є і кілька інтерв’ю з відомими народними депутатами України Юрієм Кармазіним та Едуардом Гурвіцем. Є тут і фоторепортажі про події в рамка акції "Україна без Кучми", є і посилання на сторінку комітету "За правду" та Заява його міської організації.

Про популярність "Одеської загальної газети" свідчить і Форум, на якому є можливість висловити ставлення до оприлюднених матеріалів. Особливий шквал емоцій викликала стаття журналістки Світлани Обухової під назвою "Влада та корупція". Жодна з газет у реальному, так би мовити, просторі не наважилася її передрукувати.

За словами редактора "Одеської загальної газети" Сергія Ковалінського — "На сторінку газети щодня заходять не лише користувачі Інтернету з України. Серед країн, з яких походять відвідувачі, зафіксовані навіть Карибські острови, Перу, Сполучені Штати Америки, Німеччина, Канада, Австралія."
 Поділитися