MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Акции протеста оппозиции и реакция власти

23.12.2001   
Наш информ.

Леонид Кучма одобрил разгром палаточного городка 1 марта, подчеркнув, что милиция действовала по закону. С ним фактически не согласились Иван Плющ и виктор Ющенко. Будучи в Баку, Плющ заявил, что не были "полностью использованы возможности для диалога" и что он не поддерживает использование силы ни той, ни другой стороной. Ющенко в этот момент был в Лондоне, он подчеркнул, что, пока не исчерпаны все средства достижения "разумного компромисса, применение силовых методов является преждевременным и недопустимым".

Наш информ.

***

Суддя Старокиївського райсуду Сергій Буравльов розглянув адміністративну справу за ст.185, част. 2 Кодексу про адміністративні порушення України (КпАПУ) справу відносно 14 з 40 затриманих 1 березня активістів акції "Україна без Кучми" прямо в будівлі Печерського райвідділу внутрішніх справ, де їх тримали в ізоляторі тимчасового утримання. Розглянувши надані міліцією матеріали, заслухавши пояснення свідків, суддя закрив провадження в справах за відсутністю в діях затриманих складу адмінпорушення.

Слід зауважити, що правову допомогу підсудним експромтом надав депутат Юрій Кармазін, який приїхав в цей час у райвідділ. А ось іншим затриманим не поталанило: їхні справи розглядали без участі адвоката, і левова більшість засуджена до штрафу.

Олександр Рожко, м.Київ

***

Після сутички учасників акції "Україна без Кучми" з міліцією 9 березня на Банковій органи внутрішніх справ ввечері того ж дня провели затримання різних осіб за підозрою в участі акцій опозиції. Бійці "Беркуту" вторглися в офіс УКРП, як стверджують, без ордеру на затримання і обшук, завдали значної шкоди майну партії, затримали всіх, хто знаходився в офісі, причому багатьох жорстоко побили (за свідченням комітету "Гельсінки-90").

За різними даними тут було затримано від 60 до 70 осіб.

Одночасно міліція почала облаву на залізничному вокзалі та автостанціях у Києві, затримуючи молодих людей, переважно студентів. Тільки на вокзалі було затримано близько 100 осіб.

Як стверджує комітет "Гельсінки-90", ввечері, вже після 20.00, працівники міліції затримали студентів в гуртожитку Університету, політехнічного університету, економічного університету і здійснили при цьому несанкціоновані обшуки.

Загальна кількість затриманих точно невідома. Міліція визнала затримання не менш, ніж 203 осіб, але комітет "Гельсінки-90" стверджує, що число їх сягає 250, причому рідним затриманих про їхнє місцеперебування повідомлено не було.

А деяких активістів люди в цивільному, як стверджують, вихоплювали із натовпу, вивозили невідомо куди, і привозили додому через декілька годин, причому їм зав’язували очі, і тому невідомо, де вони були.

10 березня прямо в райвідділи були викликані судді районних судів, які безпосередньо у камерах оголосили затриманим протоколи про скоєння адмінпорушення (ст.173 КпАПУ) і адміністративного арешту терміном від 3 до 15 діб. Але пізніше голова Київського міського суду відмінив усі рішення за процедурними мотивами.

Проти кількох активістів порушено кримінальну справу за статтею 71 Карного кодексу України ("масові заворушення").

Наш інформ.

 Поділитися