MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Заява харківських журналістів щодо затримання в Києві Дмитра Шурхала

23.12.2001   
До Адміністрації Президента України
До Верховної Ради України
До Верховного Суду України
До Генеральної прокуратури України
Копії: до редакцій ЗМІ, правозахисних організацій

Ми, харківські журналісти, поділяємо стурбованість своїх львівських колег долею спеціального кореспондента газети "Поступ" у Києві Дмитра Шурхала. 9 березня він виконував свої професійні обов’язки журналіста і був затриманий працівниками правоохоронних органів. Приводом для затримання стала спроба Дмитра Шурхала взяти коментар щодо силових дій київської міліції проти учасників акції "ЗА ПРАВДУ!" При цьому до журналіста було застосовано насильницькі дії, його жорстоко побито, відібрано документи та професійне знаряддя — диктофон. Таким чином, правоохоронці грубо порушили Загальну декларацію прав людини, Європейську Хартію свободи слова, Конституцію України та Закон "Про пресу". 10 березня рішенням Харківського районного суду міста Києва Д. Шурхала було засуджено на 15 діб за начебто "хуліганські дії".

Опікуючись долею нашого колеги, ми водночас занепокоєні створенням юридичного прецеденту затримки журналіста безпосередньо під час виконання ним своєї роботи. Ми вважаємо неприпустимим створення будь-яких перешкод журналістам у виконанні їхніх професійних обов’язків та переслідування їх за це органами влади. Вимагаємо скасування рішення суду щодо Дмитра Шурхала, його негайного звільнення та публічного вибачення перед журналістом за вчинені проти нього протиправні дії, а також покарання винних.

Ставлячи свої підписи під цією заявою, ми висловлюємо виключно своє особисте відношення до факту засудження нашого колеги, ніякою мірою не репрезентуючи позицію засобів масової інформації, в яких ми працюємо.

53 підписи

 Поділитися