MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Колишнiй голова Жидачiвської районної адмiнiстрацiї судиться з адмiнiстрацiєю Президента України i безпосередньо з главою держави .

17.11.2002   
Галина Терещук

У Жидачiвському мiсцевому судi, що на Львiвщинi, розглядається безпрецедентна справа. Колишнiй голова Жидачiвської районної адмiнiстрацiї Степан Ревуцький судиться з адмiнiстрацiєю президента України i безпосередньо з главою держави. Суть позову полягає у незаконному звiльненнi з посади голови райдержадмiнiстрацiї.

У 1995 роцi Степан Ревуцький був призначений головою Жидачiвської державної районної адмiнiстрацiї. Та зi змiною губернатора Львiвщини, а ним у 1997 став нинiшнiй лiдер аграрної партiї Михайло Гладiй, розпочалася i чистка у ланцi районного керiвництва в областi. Тодi ж, як розповiдає пан Ревуцький, вiн мав необережнiсть виступити на розширенiй нарадi, присвяченiй боротьбi з органiзованою злочиннiстю.

Там вiн указав на грубi порушення прав людини в регiонi, корумпованiсть у правоохоронних органах Жидачева. Зокрема, про причетнiсть останнiх до крадiжок продукцiї на Ходорiвському цукровому заводi, про проблеми Жидачiвського паперово-целюлозного комбiнату. Цей виступ мав серйознi наслiдки — спокiйне життя для пана голови закiнчилося. Його почали залякувати, проти нього безпiдставно порушили кримiнальну справу. Правда, за рiшенням суду вона була згодом закрита. Та через три мiсяцi пiсля нещасної наради Президент Л. Кучма звiльнив п. Ревуцького з посади з формулюванням за суттєвi упущення в роботi. Однак, за якi саме — в наказi сказано не було.

Про порушення з боку адмiнiстрацiї Президента у справi звiльнення Степана Ревуцького розповiдає адвокат Андрiй Соколов: — Цей конфлiкт, на жаль, закладений у Конституцiї України. У нiй є чимало норм, якi мiстять у собi феодальнi риси, а саме нiчим неконтрольованi повноваження Президента України. Є всi юридичнi пiдстави для оскарження у справi звiльнення пана Ревуцького, тому що було порушене чинне законодавство. Немає такої статтi у кодексi закону про працю, яка стверджує, що людину можна звiльнити за суттєвi упущення. Можна звiльняти за порушення трудової дисциплiни або закiнчення термiну контракту. Як виявилося, немає жодних документiв про те, що людину законно звiльнили з роботи.

На думку правникiв, ця справа створює доволi цiкавий прецедент. Адже, якщо Президент бере людей на роботу, то вiн стає роботодавцем, а вiдтак повинен дотримуватися Кодексу законiв про працю. За українськими нормативними актами, той хто приймає людину на роботу чи звiльняє її, мусить вiдповiдно оформляти усi документи. Однак у трудовiй книжцi п. Ревуцького немає жодного запису про те, що вiн колись працював пiд орудою президента. Однак менi видалося, що, подавши в суд, п. Ревуцький домагається значно бiльшого, анiж правильного оформлення документiв про звiльнення.

На це зауваження Степан Ревуцький каже: — Я хочу привернути увагу громадськостi, що в демократичному суспiльствi закон повинен бути один, як для простої людини, так i глави держави. Адже нинi звiльнити людину з працi можна лише тому, що вона не подобається якомусь керiвниковi. Я хочу акцентувати увагу на тому, що українська вертикаль влади будується за принципом середньовiчного пiдпорядкування або, iнакше кажучи, лакейства: хто бiльше служить, той кращий виконавець, а не той, хто намагається забезпечити норми закону i права у цiй державi

Так вважає колишнiй голова Жидачiвської районної адмiнiстрацiї Степан Ревуцький, який добре розумiє логiку українського судочинства й усвiдомлює, що сьогоднi виграти справу у глави держави можна хiба увi снi.

 Поділитися