MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Яка частина медичних послуг має бути безкоштовною для хворих? ...

15.12.2002   
Людмила Кучеренко, м.Полтава.
Як відомо, кілька місяців тому Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, що передбачає встановлення переліку гарантованих безкоштовних медичних послуг у державних і комунальних медичних закладах. Втім, на Полтавщині й по сьогодні пацієнти не знають, за що треба, а за що не треба платити у поліклініках і лікарнях.

Коли це на одній з нарад у присутності перших осіб виконавчої влади області намагалася з’ясувати заступник голови Полтавської обласної організації УНР Надія Мякушко, начальник облздоровуправління Віллій Волченко розпливчато мовив: „Ще опрацьовуємо“.

А тим часом ми платимо і за аналізи, і за інструментальні дослідження, не кажучи про негласні тарифи на операції і придбані власним коштом ліки. В режимі примусової благодійності усілякі фонди, що діють при медичних установах, здирають з пацієнтів кошти, при цьому не обтяжуючи себе звітуванням перед „спон-

сорами“ про доходи і витрати. А з квитанції, яку тицяють пацієнту, не зрозуміло, хто і коли вніс кошти, хто їх прийняв і куди вони пішли – у касу чи комусь у кишеню. І хоч полтавська громадськість неодноразово порушувала це питання, компетентні органи затято не виявляють цікавості до цієї теми.

Я вважаю, – каже Н.Мякушко, – що саме в надто „непрозорій“ діяльності так званих благодійних фондів і криється причина тривалого ігнорування постанови Кабміну облздоровуправлінням і зволікання у розробці переліку безплатних медичних послуг. Навіть дещо цинічною формою благодійництва ми принижуємо звання і роль лікаря. Адже він не лише порушує клятву Гіппократа, він ходить на межі закону, спонукаючи хворого сплачувати кошти у ці фонди. Бо лікар повинен лікувати, а про все інше мають думати ті, хто організовує суспільне життя в Україні, у тому числі й у галузі охорони здоров’я.

Для ілюстрації Надія Семенівна навела такий приклад. Працівниця Кременчуцького меблевого комбінату стала перед необхідністю термінової і дороговартісної операції по заміні клапана на серці у київському інституті ім. Амосова. І профспілкова організація всім миром збирала ті 5000 гривень, бо у жінки просто немає таких коштів. А якщо б вона була безробітною? То ж доки не буде згаданого переліку медпослуг, це означає, що люди, як зараз, автоматично приречена на смерть у розквіті віку?
 Поділитися