MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Громадські слухання "Чорнобиль – проблеми сьогодення".

15.12.2002   
Віктор Бондар.
На слуханнях було обговорено Концепцію проекту Закону України "Про внесення змін до Законів України "Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи" та "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".
Житомирське обласне відділення „Міжнародного товариства прав людини – Українська секція“

В Житомирі 29 листопада 2002 року відбулися громадські слухання „Чорнобиль – проблеми сьогодення“, організовані Житомирським обласним відділенням „Міжнародного товариства прав людини – Українська секція“, Центром муніципального розвитку міста Житомира, Молодіжним парламентом Житомирської області, Житомирським міським відділенням „Міжнародного товариства прав людини – Українська секція“ за сприяння облдержадміністрації та обласної ради Житомирської області, Фондом регіональних iнiцiатив за допомогою Національного фонду підтримки демократії (США).

В слуханнях прийняли участь депутати місцевих рад, працівники органів державної влади та місцевого самоврядування, представники громадських організацій Житомирщини.

Було обговорено Концепцію проекту Закону України „Про внесення змін до Законів України „Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи“ та „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи“. На слуханнях було зазначено, що Концепція проекту Закону не відповідає сподіванням постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи населення області, потребує удосконалення і викликана не реальним станом ліквідації її наслідків, а бажанням зменшити витрати з державного бюджету на вирішення цієї проблеми. Крім того, окремі її положення потребують обґрунтування, внесення уточнень і змін. Концепція не дає відповіді на питання щодо подальшої долі переселення, організації оздоровлення, здійснення радіологічного моніторингу в агропромисловому виробництві.

Прийняття її Верховною Радою України призведе до значного погіршення соціального та радіологічного захисту потерпілого населення, що суперечить європейським та світовим законодавчим нормам. У Концепції проекту Закону необхідно передбачити врегулювання розбіжностей між існуючим чинним Чорнобильським законодавством та окремими відповідними постановами Кабінету Міністрів України. Особливо це стосується соціального захисту постраждалого населення. Не нормальним явищем є щорічне скорочення Урядом фінансування на медицину та оздоровлення.

Представники громадських організацій Житомирської області вважають, що положення Концепції проекту Закону України не відповідає цілям радіаційного захисту, суттєво звужує зміст та обсяги існуючих прав потерпілих від Чорнобильської аварії. Тому вона має бути відхилена і потребує доопрацювання, із урахуванням вищезазначених зауважень.

Матеріали слухання та звернення будуть оброблені та передані Президенту України, Верховній Раді України, секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини, профільного комітету та представникам виконавчої гілки влади.
 Поділитися