MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

***

16.12.2002   
Роман Романов, Севастопольська правозахисна група.
Автор не має сумнівів, що об’єднання правозахисних організацій необхідно, але застерігає від зайвого формалізму. Важливішим питанням він вважає розробку певних критеріїв, за якими будуть здійснювати співпрацю організації. Необхідно створити певне середовище організацій, створене на добровільних засадах, що декларують певні принципи, за якими вони разом обстоюють суспільні цінності (можливо інтереси, а не виключно права)
Шановні колеги,
Я дуже вдячний всім Вам за таку цікаву і змістовну дискусію. Вона значно додала мені аргументів на користь того, що подальші кроки в певній координації діяльності правозахисних організацій можуть бути успішними. Я дуже сподіваюсь, що активний обмін думками буде продовжено і після проведення зустрічі 27 листопада.
Серед повідомлень в дискусії дійсно є багато досить переконливих аргументів на користь, я би так назвав, нового рівня співпраці між організаціями. Хотів би ще додати деякі свої.
За радянських часів ми мали дійсно видатну історію розвитку правозахисного руху в України. З постатями яскравих особистостей, певними традиціями та формами діяльності, що відповідали своєму часу та ситуації. Проте, цей рух (за рідкими виключеннями) був водночас як правозахисним, так і національно-визвольним. З набуттям незалежності України, правозахисна складова тодішнього руху стала вторинною. Лише невелика група людей, що мали дисидентське минуле, відмежувалася від активної політичної діяльності. Водночас почали з’являтися інші активісти. Так відбувалося формування і становлення того, що ми називаємо правозахисним рухом чи правозахисними організаціями в України. Відповідно, ми маємо значну кількість організацій, що декларують себе правозахисними. Вони створювалися різними людьми з різним світоглядом, за різними принципами в різних регіонах і за різних часів.
Така ситуація дуже відрізняється від того, що є у наших найближчих сусідів, де є великі, провідні організації, що діють в масштабі всієї країни: Московська Гельсінська Група у Росії, яка вже сама, наприклад, надає гранти російським організаціям; Гельсінкський Комітет Молдови; Польська Гельсінкська Фундація з прав людини, тощо. Ці організації поєднують в собі як традиції дисидентського минулого, так і сучасні форми роботи в умовах постсоціалістичного простору. Проте, цього не сталося в Україні. Ще не відомо добре це, чи погано. З одного боку втишує розмаїття організацій, їх повна автономність і самодостатність багатьох. З іншого, досить часто зустрічаються такі оцінки, як, наприклад, стаття пана Тараса Кузьо з Університета Торонто "Чому в Україні немає правозахисного руху?"
Отож, мені здається, що найважливішим питанням є пошук оптимальних форм співпраці між правозахисними організаціями. Таких, що дозволяли б знайти вірний баланс і дозволили б зберегти переваги сьогоднішньої ситуації: розмаїття організацій, напрямків діяльності, підходів до вирішення проблем, "прив’язаність" до ситуації в конкретному регіоні, тощо. Водночас, які б значно зміцнили організаційні можливості руху в цілому, сприяли б його розвитку і поширенню його цінностей в суспільстві. Думаю, що багато побоювань пов’язані саме з тим, вдасться встановити такий баланс інтересів чи ні.
Я би дуже хотів застерегти своїх колег від зайвого формалізму, що іноді нам притаманний. Взагалі не вважаю за доцільне зосереджувати увагу на тому – кого можна вважати правозахисними організаціями, а кого – не можна. Я важко собі уявляю орган, що може за певною процедурою визнавати організації такими. Я думаю, що екологічна діяльність може поєднуватися з правозахисною (чи доповнюватися нею). Важливішим питанням я вважаю розробку певних критеріїв, за якими будуть здійснювати співпрацю організації. З цього варто починати, і я дуже радий що дискусія точиться в тому числі і навколо них питань.
Отож, я вбачаю можливий успіх в наявності певної системи цінностей, що поділяється загалом, певних форм та методів роботи. Тоді, можна говорити, що йдеться не про процедуру визнання, що десь межує з ліцензуванням, а про утворенням певного середовища організацій, створеного на добровільних засадах, що декларують певні принципи, за якими вони разом обстоюють суспільні цінності (можливо інтереси, а не виключно права). І знову ж таки, питання в формах, важлива ясність цілей, мотивація учасників, прозорість процесу. Ефективна співпраця, дотримання встановлених принципів та спільне визнання певних суспільних цінностей може справді вивести рух на кращий рівень співпраці. В такому разі можна говорити про абсолютну недоречність побоювань про монополію в певній сфері громадської активності.
 Поділитися