MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Про співпрацю екоНУО (екологічні неурядові організації) з владою в Марганці.

16.12.2002   
Микола Вітько, м. Марганець
Екологістам м. Марганець з великими труднощами , але таки вдалося, провести деякі акції, заплановані міською організацією „Зелений світ“

Після проведеного весною 2002 року міською організацією "Зелений світ" разом з еколого-натуралістичним центром міського екологічного семінару "Покращимо наше довкілля" напрацьовану резолюцію цього семінару із 12 пунктів було направлено міському голові м. Марганця п. С. І. Кузнєцову.

Більше ніж через два місяці, по закону дається для відповіді термін – один місяць, отримали відповідь спеціаліста з питань екології при міськвиконкомі пані Г. Меліхової на 9 наших пропозицій. Незважаючи на недотримання термінів відповіді та її неповноту, цей факт можна занести до позитиву співпраці, сюди ж, до позитиву, заносимо своєчасну відповідь на наш лист щодо вирішення питання збирання та вивозу побутового сміття з мікрорайону Городище. Але, на жаль, є приклади і негативної співпраці активістів екологічного руху з міською владою нашого міста. Так, більше місяця тому, нашою організацією було запропоновано провести громадські слухання з оцінки екологічної політики в місті Марганці. Така пропозиція у вигляді Звернення була направлена міському голові та голові міської екологічної Ради, пізніше нашу пропозицію було надруковано в газеті міської ради "Шахтар Марганця". Письмової відповіді на наше звернення немає, а в усній розмові міський еколог пані Г. Меліхова відмовляється проводити такі слухання, спираючись на відсутність процедурної основи таких слухань (почула по радіо про цю відсутність). Але, по – перше: два роки тому тією владою були санкціоновані і проведені аналогічні слухання з питання будівництва ССВЯП (Сухого сховища відпрацьованого ядерного палива) на Запорізькій АЕС, і по – друге: в своєму зверненні ми вказали, що процедурною основою цих слухань може бути Положення про громадські слухання, затверджене Постановою КМУ № 1122 від 18. 07. 98р. Інший приклад негативу. Асоціацією міст України, в рамках реалізації спільної з польською Фундацією "Наша Земля", проведена екологічна кампанія "Чиста Україна – чиста Земля" іще у вересні. До Марганця ця інформація поступила в жовтні – та це не біда, добрі справи краще робити пізніше аніж ніколи. По плану в кампанії повинні були взяти участь підприємства, організації, школи і т. і. в тому числі і громадські організації. Наша організація згодилась взяти участь у цій благородній справі. Вирішено провести роботи по прибиранню парку ім. Т. Шевченка в мікрорайоні Максимівка. Спеціаліст з питань екології просить надати інформацію про наші потреби в проведенні акції. Ваш покірний слуга разом з екоактивістами (А. Колодочка та О. Ковальов) відвідуємо місце майбутньої акції, фіксуємо в якому занедбаному стані знаходиться парк – колись це була окраса мікрорайону. Проведено переговори з керівництвом СШ №5 та СШ №7, господарями магазинів, що розташовані поруч з парком, мешканцями прилеглих вулиць про сумісну роботу. Подаємо інформацію, яку просила пані Меліхова – а саме: "Для вивезення сміття необхідно надати транспорт (трактор з причепом), просимо, також задіяти у вирішенні проблем засмічення парку спеціалістів СЕС, міськкомунгоспу, квартальних.

Окремо звертаємо увагу на неналежний стан пам’ятника Т. Г. Шевченку і просимо допомоги в його реставрації. Заходжу до виконкому через пару днів узнати, як зреагували на нашу інформацію, чи вирішене питання з транспортом? Анна Миколаївна Мєліхова віддає листок з нашою інформацією, на якому резолюція шановного заступника міського голови пана І. Чорного. "Вітько М. Пропоную звернутись до депутата вашого округу". "Ну справи!" – думаю, і тут же звертаюсь до автора лаконічної резолюції. Іван Іванович роздратовано – "Де я візьму транспорт? Знайшли стрєлочника! Шукайте самі!"

Подумалось – "А хто ж повинен бути "стрєлочником"? Спеціаліст з питань екології нічого не вирішує взагалі. Для чого тоді просили надати інформацію?". З депутатом "нашого округу" не пощастило зустрітись, але його близькі відповіли – "А він за це гроші не отримує, і взагалі, де він візьме трактор!?"

Акцію було проведено, в основному, завдяки колективному члену "Зеленого світу" СШ №5, вирвали сухий бур’ян, згребли листя, сухе галуззя у окремі купи. Так як законом спалювання заборонено – лежать ті кучі чекаючи на транспорт.

 Поділитися