MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Суд затягує розгляд справи "Громадяни проти Енергоатому".

16.12.2002   
Схоже, що головне завдання Печерського суду у цій справі - затягнути час, а енергоблоки ХАЕС-2/РАЕС-4 вже будуть добудованi.

7 жовтня вiдбулося друге судове засiдання по справi "Громадяни проти Енергоатому" за позовом шести студентiв-правозахисникiв, якi вимагають заборонити незаконну добудову другого енергоблоку Хмельницької та четвертого енергоблоку Рiвненської АЕС (ХАЕС-2/РАЕС-4). Суддя Юлiя Iваненко, не довiвши справу до оголошення позовних вимог, перенесла судове засiдання на 21 жовтня 2002 року.

Позивачi, розумiючи, що розгляд справи в судi буде затягуватися, оголосили заяву про забезпечення позову - просили суд призупинити будiвництво ХАЕС-2/РАЕС-4 на час розгляду справи "Громадяни проти Енероатому" в судi. Представник позивачiв, координатор Громадського комiтету нацiональної безпеки України Олексiй Толкачов в судовому засiданнi зазначив, що державна влада поспiшає добудувати ХАЕС-2/РАЕС-4, iнвестуючи щоденно в цей проект близько 2,5 млн. гривень. За таких умов, на час винесення рiшення суду по справi, енергоблоки ХАЕС-2/РАЕС-4 вже будуть добудованi, тобто виконати рiшення суду буде неможливо.

Суддя Печерського суду Юлiя Iваненко не перейнялася мотивацiєю позивачiв i вiдхилила заявлене прохання. Вiдтепер, на думку адвоката позивачiв Тетяни Монтян, судовий розгляд буде максимально затягуватися, а будiвництво ХАЕС-2/РАЕС-4 буде прискорюватися. I на момент, коли буде встановлено i доведено в судi протизаконнiсть будiвництва, виявиться, що забороняти вже нiчого, оскiльки енергоблоки АЕС будуть добудованi. Саме на це i розраховує як НАЕК "Енергоатом", так i державна влада України.

Наступною несподiванкою для учасникiв процесу стало те, що суддя по справi "Громадяни проти Енергоатому" боїться громадян.

Позивачi перейшли до приєднання до позову третiх осiб на сторонi позивача, якi пiдтримували позовнi вимоги студентiв. Але суддя масово почала вiдхиляти заяви громадян з регiонiв України. Юлія Iваненко безпiдставно вiдмовила декiльком громадським органiза-цiям, зокрема, Українськiй екологiчнiй асоцiацiї "Зелений Свiт" - однiй з найавторитетнiших громадських органiзацiй України, яка об’єднує тисячi членiв з усiх регiонiв. Також було вiдмовлено Хмельницькiй обласнiй органiзацiї "З’єднання борцiв "За справедливiсть" з мiста атомникiв Нетiшина. При цьому жодної мотивацiї подiбних рiшень суддя не надала, хоча заяви третiх осiб, що поданi позивачами, були оформленi у чiткiй вiдпо-вiдностi до норм законодавства.

Подiї в Печерському районному судi по справi "Громадяни проти Енергоатому" представник позивачiв Олексiй Толкачов охарактеризував як свавiлля суддiв, спрямоване на подавлення позицiї позивача i затягування процесу: "На наш погляд, суддя в нашiй справi виступає адвокатом добудови ХАЕС-2/РАЕС-4. Подивимося, що далi зробить суд, щоб заблокувати захист наших конституцiйних прав".

8 жовтня 2002 року

Прес-центр Громадського комiтету нацiональної безпеки України

Україна, м. Київ, вул. Б.Хмельницького, 44; тел.: 265-51-80

 Поділитися