MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Проблема зайнятості — надзвичайно болюча.

16.12.2002   
Лідія Хміляр
Автор розповідає, як намагаються вирішити цю проблему на Тернопіллі.

Зайнятість населення, створення робочих місць, зменшення чисельності безробітних - це ті проблеми, які сьогодні зачіпають інтереси і держави, і, практично, кожної сім’ї. Саме про проблеми зайнятості населення, посилення соціального захисту від безробіття та роль державної служби зайнятості на ринку праці йшлося на зустрічі в облдержадміністрації. У залі були присутні заступники голів райдержадміністрацій і Тернопільського міськвиконкому, голови обкомів галузевих профспілок; представники організації роботодавців області, члени постійної комісії а питань соціальної політики, трудової міграції населення та праці обласної ради.

Заступник голови ОДА Любов Півцьо, започаткувавши розмову, наголосила на тому, що проблема зайнятості населення - надзвичайно болюча для нашої області. Рівень безробіття на Тернопільщині вже тривалий час залишається одним з найвищих в Україні. Станом на 1 липня 2002 року, зареєстровано 42406 безробітних, що складає 6,94 відсотка від кількості працездатного населення у працездатному віці. У середньому в Україні цей показник складає 3,73 відсотка. Найвищий рівень безробіття в Збаразькому, Лановецькому, Монастириському, Бумацькому районах. Хоча офіційна статистика ще потребує уточнення, адже чимало громадян, перебуваючи на обліку як безробітні, водночас десь підпрацьовують. Їх роботодавці, вдаючись до методу незареєстрованого ринку праці, не платять податків. А в результаті до бюджету не надходять гроші, які потім повернулися б до людей у вигляді зарплат, пенсій, соціальних допомог. Така практика є негативним фактором, що не сприяє піднесенню економіки. В області, як свідчить статистика, найнижчий дохід на душу населення. Це ще один, не менш болючий, аспект проблеми.

Дуже гостро постало питання зайнятості на селі. На 1 серпня цього року кількість безробітних тут досягла 21-ї тисячі, це 50,2 відсотка від загальної кількості безробітних, зареєстрованих в області. Хоча треба враховувати і таке. Раніше допомога безробітним була мізерною і дехто навіть на облік не ставав, щоб отримати ці гроші. Потім суму підвищили до 67 гривень і в людей з’явився додатковий стимул зареєструватися на біржі праці. Розмір соціальної допомоги з безробіття - важливий соціальний показник. Ця допомога має забезпечувати безробітному матеріальну підтримку на період пошуку роботи і в той же час не позбавляти стимулу до праці.

Зважаючи на те, що мінімальна зарплата в Україні нині складає 166 гривень на місяць і виходячи з реальних можливостей Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, облдержадміністрація, сказала Л.Півцьо, пропонує збільшити мінімальну допомогу з безробіття з 67 до 74 гривень на місяць.

Цю пропозицію підтримав директор обласного центру зайнятості Борис Довжук і роз’яснив суто економічний, так би мовити, бік справи. Надходження в центр зайнятості прямо пропорційні зростанню заробітної плати. У грудні 2001 р. мінімальна допомога з безробіття виплачувалась у розмірі 60 гривень. Відтоді зарплата в середньому зросла на 22,3 відсотка, відповідно, є можливість збільшити і мінімальну допомогу з безробіття.

Зрозуміло, що проблему зайнятості і безробіття треба вирішувати шляхом збільшення робочих місць. Змінити на краще ситуацію на ринку праці - спільне завдання органів влади, державної служби зайнятості, профспілок. Зацікавлені в цьому і роботодавці. Як працює обласна служба зайнятості? У своєму виступі Б.Довжук розповів і про це, зазначивши, що з початку року в центри зайнятості області за сприянням у працевлаштуванні звернулося 33 тисячі незайнятих громадин. Це майже на третину більше, ніж за цей час торік. Працевлаштовані 13,2 тисяч. Протягом травня-липня кількість безробітних в області скоротилася на 7 відсотків, і все ж рівень безробіття залишається високим. Причини цього спід шукати, перш за все, у сфері економіки.

Як зазначив виступаючий, звинувачувати і службу зайнятості в зростанні безробіття все одно, що звинувачувати лише лікарів у зростанні захворюваності на грип чи туберкульоз.

За кошти фонду майже три тисячі незайнятих громадян віком переважно до 28 років здобули спеціальності, що користуються попитом на ринку праці, майже 70 відсотків тих, хто пройшов перенавчання, працевлаштувались. До 2004 року завершиться перехід державної служби зайнятості на роботу за новою технологією обслуговування незайнятого населення з запровадженням єдиної аналітичної системи, що дасть змогу надавати послуги на вищому рівні і без звичних тепер черг.

Профспілки - соціальний партнер на ринку праці органів державної влади, місцевого самоврядування та роботодавців - теж за те, щоб підвищити мінімальну допомогу з безробіття, сказав на нараді голова облпрофради Богдан Андрушків. Виконуючи свою захисну функцію, профспілки завжди підтримують ініціативи на благо найбільш соціальне вразливих верств населення.

Пропозицію, встановити мінімальну допомогу з безробіття у розмірі 74 гривень підтримали голова організації роботодавців області Степан Лукасевич, керуючий справами обласної ради Геннадій Яворський, заступник голови Підволочиської районної ради Віктор Дем’яненко. Усі виступаючі наголошували, що сума ця найбільш реальна в нинішніх умовах, виходячи з можливостей фонду, надалі може коригуватися відповідно до зростання середньої заробітної плати.

Безробіття - ганебне соціальне явище, якого треба позбуватися, наголошувалося на зустрічі. Запрацює вітчизняне виробництво, розвиватиметься підприємницька діяльність - неодмінно з’являться нові робочі місця, стабільні заробітки, розширяться соціальні гарантії. Важко з цим не погодитися. Але поки що рівень безробіття на Тернопіллі залишається високим. Вищий він лише в сусідній Рівненській області. Проблема соціального захисту людей зі статусом безробітних стоїть гостро. Збільшення розміру мінімальної допомоги з безробіття хоч трохи допоможе цій категорії населення.

Газета "Свобода", Тернопіль, 18 серпня 2002 року

 Поділитися