MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Практика самосуду.

16.12.2002   
Микола Вітько, м.Марганець
Як і слід було очікувати, бездіяльність правоохоронних органів стосовно захисту конституційних прав громадян породила, такі явища, про які повідомляє автор.

Зустрів я сьогодні свого старого знайомого — отамана куреня Буцько-Томацької січі. Питаю — як справи? Чим займаєшся? Відповідає: як і раніше, уже 3 роки козаки по договору з садово-городніми кооперативами сторожують дачні дільниці. Розповідає про свої проблеми, труднощі в боротьбі зі злодіями, які "збирають урожай" за відсутності господарів. Розповів про методи, які козаки використовують. Якщо попався перший раз — відлупцюють батогами, при повторі — не тільки батогами, а і "носаками". У козаків з дачниками джентльменська угода — якщо не устерегли урожай — козаки-сторожі компенсують збитки. В міліцію здають рідко — тому, що збитків злодії в таких випадках, зазвичай, не відшкодовують, приходиться розплачуватись сторожам. Так наші козаки перейняли досвід "кубанців" — кубанських козаків. Там у них так заведено, якщо, наприклад у місті спіймали хулігана чи злодія, з категорії неплатоспроможних, їх відправляють у село на "перевиховання" на "повний пансіон", попередньо взявши у нього розписку: "Я, такий-то, заподіяв такий-то проступок, наніс збитків на таку-то суму , але у зв’язку з тим, що грошей не маю, не працюю — згоден працювати примусово для компенсації збитків заподіяних мною". Козаки розплачуються готівкою з постраждалим, з ким у них складена угода, а самі чекають коли "такий-то-такий" заробить грошей для розрахунку з козаками. Там їх годують, забезпечують якимось житлом і заставляють працювати — для того, щоб зібрати гроші і заплатити за свою провину, а так як харчування, взагалі "пансіон" не дешево — приходиться роками спокутувати свою провину. Наші козаки поступають аналогічно: злісних "рецидивістів" відправляють у сусідній район в городню бригаду до орендарів. Зараз пишу цю замітку і подумав — наші взяли приклад з "кубанців", а ті , в свою чергу, можливо мимоволі, у китайців часів "культурної революції" великого Мао. Китайці "окультурились". Можливо і ми через таке "перевиховання" "окультуримось"?

 Поділитися