MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Придержавлення недержавних організацій.

16.12.2002   
Сергій Потапенко, м.Чернігів

Виконавча влада на Чернігівщині бере під своє "чуткое руководство" останній непідконтрольний табір — громадські організації. Частина їх уже у вересні може стати "прибутковими".

Першу серйозну спробу згуртувати громадські організації під своїм крилом облдержадміністрація здійснила у червні цього року, перед Днем Конституції. Представників третього сектору запросили на зустріч з віце-губернатором Олександром Коваленком. Одне з питань запропонованого порядку денного — "Створення ради громадських організацій при (! — авт.)заступникові голови ОДА". Саме прийменник "при" викликав незадоволення лідерів деяких НДО, про що вони і повідомили управління з питань внутрішньої політики ОДА. А ще додали, що рада громадських організацій вже створена восени минулого року без "при" і без втручання держчиновників, самими організаціями з власної ініціативи.

Зустріч все-таки відбулася. Щоправда без пункту про раду у порядку денному і без участі віце-губернатора. За його відсутність "віддувався" начальник управління з питань внутрішньої політики Дмитро Никоненко. Доповіді про значення Конституції України для розвитку держави та про досягнення у соціально-економічному розвитку області поступово перейшли у питання про нагальну необхідність проведення дня громадських організацій, а отже, і створення оргкомітету.

Після майже двогодинної "незустрічі" з Олександром Коваленком, представники НДО розійшлися. Не створивши ніякого комітету і навіть точно не дізнавшись про джерело ініціативи.

Не пройшло й двох місяців, як громадські організації отримали повідомлення про засідання оргкомітету, куди запрошуються "представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування (у першу чергу, — авт.), громадських організацій області та обласного центру, ЗМІ".

Цього разу представники третього сектору не тільки зустрілися з віце-губернатором, а й поспілкувалися. Олександр Борисович наголосив на необхідності проведення дня громадських організацій у рамках відзначення 200-річчя Чернігівської губернії та 70-річчя Чернігівської області. Присутнім запропонували не тільки гасло акції — "За соціальну злагоду в суспільстві", а й дату, місце проведення, похвилинний розклад, і навіть мету: "розширення партнерських відносин обласної та міської влади з недержавними неприбутковими організаціями, надання інформації населенню обласного центру та його гостям про діяльність організацій різного спектру, залучення молоді міста до волонтерської роботи в об’єднаннях".

А організаторами виступали облдержадміністрація, міська рада, та дві громадські організації, яким, як з’ясувалося, запропонували, і вони не відмовилися.

З "оркомітетом" все з’ясували. З’ясували і те, що дату змінити не можна. Що можна? Заповнити заявку на експозиційну площу у міському скверику. А ще — отримати стіл, два стільці і під’єднання до електромережі. Можна виготовити і заздалегідь надати до адміністрації аудіоролики. Можна встановити намет, повідомивши якого розміру буде банер на ньому. Якщо ж хто бажає заспівати на концертному майданчику — необхідно повідомити лише ім’я і прізвище виконавця і що саме він буде виконувати.

Представники адміністрації зазначили, що ніяких коштів на проведення заходу немає і не буде. Іншими словами: ми вам визначили де, коли і що робити — робіть.

Деякі запитання у присутніх викликало гасло: "За соціальну злагоду в суспільстві". Голова облорганізації "Спілки жінок України" Раїса Решетнюк нагадала, що "злагода" занадто заангажована і ще не забута з часу президентських виборів. Виникали навіть пропозиції для більшої зарозумілості переставити слова: "За суспільну справедливість у соціумі".

Що ж до досягнення визначеної мети адміністрацією, то сумнівів було не багато. Особливо стосовно "залучення молоді до волонтерської роботи". У Чернігові є такий досвід: управління освіти видало наказ: "У кожній школі створити загін волонтерів", і мусили створювати.

Після коротенького інструктажу про те, як себе та свою діяльність показати "населенню та гостям", засідання "оргкомітету" оголосили закритим.

Тільки в кулуарах повелися розмови: хто ми, звідки ми, куди ми йдемо, точніше, куди нас ведуть? Що, наприклад, означає пункт плану "відзначення найбільш активних у номінаціях (грамоти голови облдержадміністрації, подяки, сувеніри)"? І чи прийнятним є те, що все це роблять державні органи?

А що, якби громадські організації розіслали повідомлення, що голові облдержадміністрації у такий-то день необхідно провести засідання колегії з такого-то питання. Такого бути не може, а навпаки — будь ласка. І у Чернігові вже нічому не дивуються. Адже вже давно створена рада політичних партій при (!) голові облдержадміністрації. А що робиться з четвертою владою? Після двох журналістських фестивалів, проведених облдержадміністрацією, її не стало. Майже всіх представників однієї з найдавніших професій купували прямо на сцені облдрамтеатру, на очах сотень читачів, слухачів і глядачів. Грамоти, дипломи, золоті вимпели, цінні подарунки і премії — неповний перелік того, що отримали журналісти від державних органів, банків, інших комерційних структур "за об’єктивне висвітлення". А у відповідь лунало: "Ми будемо ще краще.". Цікаво, у якій європейській країні можна таке побачити? А у нас можна. Не можна лише отримати об’єктивну відповідь на запитання: "Звідки у адміністрації, податкової, міліції гроші на подарунки журналістам?"

Отже, більшість політичних партій — "при", більшість журналістів — "під". Залишаються громадські організації. У вересні стане відомо — де більшість. Активісти чернігівських НДО вже зв’язали деякі терміни з прізвищем губернатора Микола Бутка і знають, що частина організацій може змінити статус і стати приБутковими.

P.S. Додаю план проведення акції

День громадських організацій Чернігівщини у рамках відзначення 200-річчя Чернігівської губернії та 70-річчя Чернігівської області

Дата проведення: 14 вересня (субота) 2002 р.

Час проведення: з 11.00 до 15.00.

Організатори: Управління з питань внутрішньої політики обласної державної адміністрації, Чернігівська міська рада, міський центр гуманітарних технологій "АХАЛАР", Чернігівський центр для дітей та юнацтва "Аратта".

Мета акції: розширення партнерських відносин обласної та міської влади з недержавними неприбутковими організаціями, надання інформації населенню обласного центру та його гостям про діяльність організацій різного спектру, залучення молоді міста до волонтерської роботи в об’єднаннях.

Місце проведення: м.Чернігів, сквер ім. Б.Хмельницького; зал засідань №2 облдержадміністрації.

Орієнтовний план проведення:

8.00 — 11.00 Монтаж експозицій у сквері ім. Б.Хмельницького.

10.00 Початок трансляції (із залученням звукопідсилюючої апаратури) святкової музики та оголошень про День громадських організацій Чернігівщини під гаслом "За соціальну злагоду в суспільстві!".

11.00 — 15.00 Робота експозицій у сквері ім. Б.Хмельницького. Чернігівці і гості міста знайомляться з діяльністю представлених громадських організацій. Іде спілкування, взаємний обмін інформацією, надаються консультаційні послуги.

11.00 Відкриття свята. Вступне слово заступника голови облдержадміністрації.

11.10 — 11.45 Керівництво органів виконавчої влади та органів самоврядування запрошуються до огляду експозицій громадських організацій.

11.10 — 12.15 На сцені виступають молоді виконавці, у перервах між номерами транслюються презентаційні ролики організацій-учасниць, інформація про спонсорів та меценатів.

11.45 — 12.00 Вітальне слово мера до учасників і гостей свята.

12.15 — 15.00 На сцені продовжуються презентації громадських організацій, виступи їхніх художніх колективів та окремих виконавців. Ігри, конкурси, пізнавальне спілкування. В перервах між номерами транслюються презентаційні ролики організацій-учасниць.

13.00 — 14.00 "Круглий стіл" з представниками організацій-учасниць, спонсорів, меценатів в облдержадміністрації. Відзначення найбільш активних у номінаціях (грамоти голови облдержадміністрації, подяки, сувеніри).

15.00 — 17.00 Згортання експозиції, прибирання.

 Поділитися