MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Рубильником по неплатниках та… правах людини. Хвороба неплатежів, що як іржа роз’їдає українську економіку, породжена самою державою ще на початку 90-х років минулого століття.

16.12.2002   
Олексій Свєтіков.
Губернатор демонстративно оголосив війну неплатникам і висловився достатньо жорстко: "Ні лікарні, ні дитячі сади, ні школи виключенням не будуть: усі, хто фінансується з бюджету і не розплачується за енергію, будуть відключатися".

П.Продан, директор ВАТ "Луганське енергетичне об’єднання", кинув нещодавно крилату фразу: "Я об’явив джихад неплатникам". Але як і у ісламських терористів, жертвами цього "джихаду" є переважно невинуваті люди. А джихадисти і їх цілі переділяють між собою гроші. Зібрані з тих же самих безвинних людей.

ВАТ "Луганське енергетичне об’єднання" почало працювати на другий день після березневих виборів, 1 квітня цього року, перейнявши на себе майно і розвинене господарство колишнього "Луганськобленерго". У ЗМІ широко почала обговорюватися думка, що ЛЕО — перший приватний "електротрейдер", що реалізує електроенергію у роздріб. Та це свого роду гіперболізація заради додаткового іміджу. Який, враховуючи обрану П.Проданом стратегію, дуже може стати в нагоді.

В дійсності "Луганськобленерго" був фактично приватним уже кілька років тому, коли контрольний пакет належав фірмі "Верона-плюс", контрольованій народним депутатом Костянтином Жеваго. Жорстока "енергетична" війна за контроль над рубильником — із захватами території, арештами, екстрадиціями, навіть — із смертю людини, принесла перемогу луганській облдержадміністрації: влітку 2000 року за рішенням Вищого Арбітражного суду 35% акцій були повернуті в державну власність, що дало змогу ОДА контролювати 60%-вий пакет.

Те, що було відібрано у Костянтина Жеваго, через два роки було передано ЛЕО, очолюване П.Проданом. До останнього, на відміну від К.Жеваго, в облдержадміністрації відношення настільки добре, що він може дозволити собі заявити на апаратній нараді в ОДА про проголошений ним "джихад" зібранню людей, проти яких начебто й спрямовані його дії.

Хвороба неплатежів, що як іржа роз’їдає українську економіку, породжена самою державою ще на початку 90-х років минулого століття. Кілька спроб розв’язати її зробив Л.Кучма у перший рік свого Президентства — шляхом примусових взаємозаліків заборгованостей. Дарма, ці акції лише довели, що першопричина проблеми — борги бюджету. Але за десятиліття, що держава обманювала своїх громадян, останні привчилися до того ж. Не платити, і перш за усе — за комунальні послуги, стало в суспільстві нормальним явищем. І у підприємства, що бажає рентабельно торгувати електроенергією, немає іншого виходу, ніж як примусити споживачів платити за рахунками. Особливо споживачів, що фінансуються з бюджету.

П. Продан демонстративно оголосив війну неплатникам. І позицію ЛЕО щодо бюджетних закладів – неплатників, висловив достатньо жорстко: "Ні лікарні, ні дитячі сади, ні школи виключенням не будуть: усі, хто фінансується з бюджету і не розплачується за енергію, будуть відключатися".

Підприємство сьогодні дійсно в непростому становищі: загальна сума боргів усіх споживачів області перед Луганським енергетичним об’єднанням перевищує 100 мільйонів гривень. У свою чергу борг ЛЕО енергоринку України склав 130,1 млн. грн. Це не враховуючі 1409,7 млн. грн., що заборгувало енергоринку "почівше в бозі" "Луганськобленерго".

Значних коштів потребують зношені основні фонди: практично всі підстанції вимагають серйозного ремонту. Тільки на реконструкцію Вергунскої підстанції необхідно 4 мільйони гривень.

Велику шкоду підприємству наносять крадії: тільки у липні мисливці за кольоровим металом вирізали більш 36 кілометрів проводів, майже півкілометра кабелю. Це принесло більш 100 тисяч гривень збитків. З початку року збитки ЛЕО від крадіжок устаткування перевищують 3 мільйони гривень. Майже щодня служба безпеки "Об’єднання" виявляє на пунктах прийому кольорового брухту метри проводів, вирізаних металістами.

П.Продан не є винахідником способу боротьби з неплатежами за комунальні послуги шляхом відключення неплатників. Немало керівників намагалися його застосувати, але на Луганщині до Продана це не вдавалося нікому. Не пізніше як у травні цього року директор "Луганськводоканалу" М.Клєутін спробував, ні, не виключити, а лише обмежити подачу води в будинки з низьким рівнем проплат. І … лишився посади. Те, що дозволяється робити сьогодні директору ЛЕО, навряд чи дозволили б комусь іншому.

Але не думаю, що справа тут у якихось особистих здібностях Петра Васильовича. Є, на мій погляд, більш могутня сила, ніж найпереконливіше пояснення проблем підприємства. Це гроші. Ось яку інформацію розповсюдило днями паливно-енергетичне управління Луганської облдержадміністрації: "690,4 млн. грн. чи 85,1% від нарахованої суми оплачено споживачами електроенергії у Луганській області з початку поточного року. Заборгованість споживачів області станом на 1 серпня складає 1409,7 млн. грн. Заборгованість ВАТ "Луганськобленерго" і ТОВ "Луганське енергетичне об’єднання" перед ДП "Енергоринок" складає 1896,6 млн. грн. і 130,1 млн. грн. відповідно".

Складається враження, що відношення до дебіторів і кредиторів "Луганськобленерго" в ЛЕО принципово різне. Якщо це дійсно так, просте вибивання боргів дозволить отримати майже 1300 млн. чистого прибутку. Є за що "напрягатися" П.Продану і тим, хто стоїть за цим. На ще одну можливу рушійну силу вказав редактор газети "Ракурс плюс" М.Северін. Він вважає, що під відключення сьогодні попадають лише бюджетні установи, комунальні та безнадійні підприємства, щодо яких немає перспектив приватизації. Щодо інших — то вони продовжують отримувати електроенергію, збільшуючи борг. Чи не чекає їх доля, подібна долі кількох підприємств Луганщини, які отримували газ у борг від Луганського енергетичного альянсу?

Кампанія відключень боржників почалася два місяці тому і на сьогодні, за даними паливно-енергетичного управління Луганської облдержадміністрації, від електропостачання відключені 1495 підприємств і організацій-боржників. Крім того, ЛЕО загрожує відключенням від енергопостачання ще сорока підприємствам регіону. Сума їхнього боргу за спожиту електроенергію склала 105 тисяч гривень. Треба враховувати, що відключення підприємств рідко буває стовідсотковим — частіше це ситуація періодичного включення-виключення, що супроводжується вимогами про оплату.

Кілька історій для прикладу й узагальнень.

1 серпня Луганське енергетичне об’єднання обмежило подачу електроенергії ДКП "Луганскводоканал", частка якого у забезпеченні водою жителів Луганської області складає 30%. Під відключення попали Кремінське, Светличинське, Лутугинське й Перевальске управління "Луганськводоканалу. Свої дії в ЛЕО пояснили позицією директора "Луганськводоканалу" Маноліса Пілавова, який не надав "Луганському енергетичному об’єднанню" пропозицій по збільшенню оплати за спожиту електроенергію.

Але вже другого серпня енергопостачання було поновлено. За інформацією ЛЕО, були проведені переговори між Петром Проданом та Манолісом Пілавовим, під час яких був складений графік поступового збільшення оплати спожитої "Луганскводпромом" електроенергії. У серпні "Луганськводпром" зобов’язався виплатити 45% спожитої електроенергії і поступово підвищувати рівень поточної оплати, довівши її у грудні 2002 року до 100%. У червні "Луганськводпром" оплатив ЛЕО 41,6% спожитої електроенергії, а борг за термін із квітня по червень, складає 7,5 млн. гривень.

З першого серпня припинились відключення медичних закладів Луганська. Відбулося це внаслідок домовленості між енергетичним об’єднанням і міським управлінням охорони здоров’я про сплату боргів за спожиту електрику до кінця серпня. "Оплата має бути щоденною, починаючи з 5 серпня", — повідомила прес-секретар об’єднання Ірина Коростельова. Борг установ охорони здоров’я Луганська перед енергетиками наприкінці липня перевищував 138 тис. грн., і ЛЕО почало періодично відключати медичні заклади.

Як бачимо, вимоги до кожного неплатника суто індивідуальні — для Пілавова достатнім було пообіцяти збільшити оплату з 41 до 45%, у той час як медикам прийшлося пообіцяти погасити усі борги. Мабуть що Петро Васильович добре знає, з кого скільки можна узяти й вимагає не більше можливого.

Проте метою нашого аналізу не є з’ясування обставин, як один підприємець примушує платити борги іншого. Нас більше цікавлять люди, що є споживачами послуг і першого й другого, сумлінно платять за ці послуги і в наслідок з’ясування відносин між ними опиняються в ситуації безвинно постраждалих. Ось як описує ці ситуації М.Северін:

"16 липня на підстанціях ДКП "Луганськелектротранс" була відключена напруга з 14.00 до 17.00. 17 липня тролейбуси не працювали з 4.00 до 11.00, трамваї — з 4.00 до 13.00. Через простій у транспорті, як повідомила газета "Вечірній Луганськ", ДКП "Луганськелектротранс" втратило близько 30 тисяч гривень плюс зайняла підстанція, ремонт якої буде коштувати близько 15 тисяч. Тобто через те, що з Києва невчасно прийшла субвенція, транспортники заборгували вищезгаданому ТОВ 78,1 тис. грн. Пан Продан відключив електроенергію. Ні, не в Києві, не в Міністерстві фінансів, а у луганських транспортників. Завило, природно, усе місто — трамваї й тролейбуси — транспорт ветеранів, незаможних, словом, тих, кого трохи раніше уже встиг ограбувати Ощадбанк.

Чи інший приклад. Мер Луганська заявив, що нова влада по-дорослому поставилася до організації літнього відпочинку дітей. Депутати знаходили кошти з бюджету, найкрутіші — виділяли гривні на путівки малозабезпеченим із власної кишені. Керівництво міста їздило на інспекторські перевірки в табори дитячого відпочинку, на урочисті лінійки, щоб особисто, так сказати, одержати подяку. Уже був набраний і барвисто оформлений звіт типу: "У нинішньому році в таборах відпочило дітей на (прочерк) більше, ніж у минулому".

Але прийшов п. Продан і. просто вирубав рубильник.

22 липня в 9.30 була відключена подача електроенергії на Кондрашевську насосну станцію (і не тільки на неї!) "Луганськводпрома". Без води залишилося біля десятка літніх оздоровчих таборів — кілька тисяч дітей, батьки яких сумлінно оплатили путівки, витягши із сімейного бюджету в середньому близько 300-350 грн. Реально встало питання закриття таборів. Моральна втрата нанесена дітям і їхнім батькам — як сумлінним споживачам".

Як бачимо, не тільки права однієї конкретної людини в Україні можна порушити абсолютно безкарно, тут можна розтоптати права тисяч, і при цьому уявляти себе новим героєм України (на одній з прес-конференцій Петро Продан заявив, що якщо забезпечить 90 % проплат до кінця року, то він буде новим героєм України).

За інформацією облдержадміністрації, у липні поточного року споживачами області за спожиту електроенергію оплачено 109,9 млн. грн. Оптовому ринку електроенергії перераховано 95,8 млн. грн. чи 84,6 %. У розрізі сфер економіки області розрахунки за спожиту електроенергію склали: вугільна — 79,9%, металургійна — 129,9%, населення — 99,5%. Мікроекономічні наслідки діяльності керівництва ЛЕО безсумнівно є. Що ж до наслідків правових, у вигляді відповідальності за масові порушення прав людини, то у нас, за звичаєм, переможців не судять. А людина в Україні переможцем ніколи не була — виключно гетьмани-полковники, губернатори-Продани.

 Поділитися