MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Кримські татари хочуть мати національний суд .

16.12.2002   
Якщо буде відроджено національний суд — кадіят, це дасть змогу розглядати побутові, сімейні та інші суперечки, що виникають між кримськими татарами, на громадському рівні.

Меджліс кримськотатарського народу може розглянути питання про відродження кадіяту, національного суду, який на громадському рівні має розглядати побутові, сімейні та інші суперечки, що виникають між кримськими татарами. Звістка про можливість відновлення кадіяту викликала негативну реакцію російських видань Криму, які написали, що замість українських судів, кримські татари вже збираються ввести на півострові суди шаріату. Проте, як відзначила керівник юридичного відділу меджлісу Еміне Авамілева, такі аналогії недоречні, оскільки поняття шаріату набагато ширше, ніж кадіят, який є фактично подобою третейського суду для вирішення конфліктів між членами кримсько-татарської громади. Вже зараз у громадах депортованих багато суперечок побутового рівня на добровільній основі вирішують ради старійшин. Проте, якщо їхню думку сторони конфлікту не бажають враховувати, то люди звертаються до суду. Хоча, як переконана представниця меджлісу, першочерговим завданням для лідерів кримських татар має бути не кадіят, а відновлення політичних прав кримських татар та вирішення проблем облаштування депортованих, що повернулися до Криму.

"Німецька Хвиля" — українська редакція

 Поділитися