MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Як полтавські чиновники трохи Вольтера не засудили.

16.12.2002   
Людмила Кучеренко .
На думку авторки, полтавський облпресінформ хоче створити прецедент, коли будь-яка критика на адресу влади з уст народного депутата (що тоді казати за журналістів?!) кваліфікуватиметься як "заклик до повалення конституційного ладу".

Схоже, полтавська влада, яку судомить від кожного правдивого слова не кишенькових журналістів, судилася б і з Вольтером, якби тільки можна було позиватися до покійників.

Начальник управління у справах преси та інформації Полтавської облдержадміністрації Юрій Дмитренко — особа неординарна. Настільки неординарна, що дехто каже про роздвоєння особистості: то пише поему "Самотній вовк", у якій палко засуджує систему влади, що нищить моральність і духовність індивіда, то вже як представник влади сам виступає в іпостасі душителя сучасного інакомислення, яке за суттю і є справді державницьким. Днями кременчуцький тижневик "Інформ-

бюлетень" отримав від облпресінформу чергове суворе попередження за те, що на думку чиновників від преси стаття народного депутата, керівника групи "Антимафія" Григорія Омельченка "Не скигліть, борітеся — поборете!" містить заклики. до повалення конституційного ладу, пропаганду війни, насильства, жорстокості. На доказ облпресінформ наводить цитату з публікації Г.Омельченка: "Президенту Л.Кучмі, у якого руки в крові, та його оточенню: "Геть!".

Єдине звинувачення, що випливає з наявної в Україні ситуації, яке можна закинути народові, — те, що він не повстане проти узурпаторів і революційним шляхом не скине мафіозну владу тих, хто його нещадно грабує, нищить та принижує." "Звинувачуйте себе, що своєчасно не скористалися ще вольтерівським: "Розчавіть гадину!" Полтавське "міністерство правди" вважає, що опублікувавши статтю народного депутата, "Інформбюлетень" порушив ст.62 Конституції України, згідно з якою особа вважається невинуватою, доки її вину не буде доведено судом. Схоже, полтавський облпресінформ хоче створити прецедент, коли будь-яка критика на адресу влади з уст народного депутата (що тоді казати за журналістів?!) кваліфікуватиметься як "заклик до повалення конституційного ладу". Це справді ноу-хау полтавських бюрократів!

Головний редактор "Інформбюлетеня" Тамара Просяник відповіла облпресінформу відкритим листом, у якому, зокрема, резонно запитує чиновників, на якій підставі вони стверджують, що "публікації матеріалів у газеті не відповідають нормам чинного законодавства"? Хіба це доведено в суді? А якщо — ні, то це є перешкоджанням журналістам кременчуцького тижневика виконувати свої професійні обов’язки, що є вже кримінальним злочином. "Далі можна говорити, — пише Т.Просяник, — про систематичну образу честі й гідності нашого видання чиновниками від преси з облдержадміністрації, які, боячись за свою шкуру, за першим же сигналом "згори" засипають редакцію різного ґатунку застереженнями. А головна причина їх появи зрозуміла давно: велено цькувати газету, і все тут.

Недарма Полтавська облдержадміністрація славиться своєю ортодоксальністю і психологічним хуторянством. "Бдительные" пани, чого доброго, й Тарасу Шевченку з його "Поховайте та вставайте, кайдани порвіте." або "Борітеся — поборете, вам Бог помагає." припишуть "повалення існуючого ладу", і Вольтерове "Розчавіть гадину!" зуміють втиснути в прокрустове ложе одного закону, забувши про кілька інших, наприклад, "Про статус народного депутата", у тому числі й Конституцію, яка гарантує право громадян на вільне висловлення своїх думок і на активні форми протесту. "Так, панове, — зазначає Т.Просяник, — газета "Інформбюлетень" як громадсько-політичний тижневик, має свою політичну позицію, викладену в гаслі на першій сторінці: "Україна без Кучми!" За логікою начальника Полтавського облпресінформу Ю.Дмитренка, котрого торік було названо одним з ворогів преси на Полтавщині, і політики-патріоти, і демократичні журналісти повинні, втративши людську й професійну гідність. мовчки спостерігати шлях України і її народу в безодню злиднів і авторитаризму.

До речі, подібне "вітання" з облпресінформу отримала і редакція газети "Власний дім": не сподобалося, що в друкованому органі обласного фонду підтримки індивідуального будівництва на селі "розміщені матеріали політичного спрямування "Віктор Ющенко — лідер електоральних симпатій у Києві", "Наша Україна" без полтавців" та ін. Редактор "Власного дому" Тарас Токар відповів Ю.Дмитренку, що перш ніж вимагати виконання законів від інших, варто було б самому їх принаймні почитати, адже його вимоги припинити друкування "політичних матеріалів" суперечать ст.2 Закону України "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні", і порекомендував йому надалі у своїй діяльності керуватися виключно чинним інформаційним законодавством, а не телефонним правом. Аналізуючи подібну "самодіяльність" держслужбовців, мимоволі повіриш Олександру Кулику, шеф-редактору газети "Полтавська думка", голові обласної організації УНР, що на найвищому рівні дана відмашка — до президентських виборів у той чи інший спосіб знищити незалежну пресу.

 Поділитися