MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Деякі загальні дані

17.12.2002   

"Кожен двадцятий, хто звертається за допомогою до травмопункту Львівської міської лікарні швидкої допомоги, – побитий працівниками міліції". Такі дані на зустрічі з мешканцями Львова озвучив хірург-травматолог Львівської міської лікарні швидкої допомоги та одночасно депутат Львівської міської ради Ярослав Книш. ІА "Медіа-Простір" вказує, що це – результати власного соціологічного дослідження лікаря. "Кожен 20-й зізнається в тому, хто його побив. А уявляєте, скільки є ще таких, хто боїться", – припускає Ярослав Книш. Наразі про реакцію правоохоронців нічого не відомо.

("Поступ", №173, 13-14 листопада 2001 р.)

* * *

По данным Управления МВД в Харьковской области, за 10 месяцев этого года поступило 461 заявление от граждан области на неправомерные действия работников органов внутренних дел. Нашли подтверждение 17 материалов. В них значатся: нарушения при доставке граждан в органы внутренних дел, необоснованные задержания, недозволенные методы получения показаний. После проведенных служебных расследований инспекцией по личному составу 11 человек были уволены из органов внутренних дел, 23 – привлечены к строгой дисциплинарной ответственности.

("Зеркало недели", №45, 17 листопада 2001 р.)

* * *

Близько 300 заяв і звернень про порушення прав і свобод громадян правоохоронними органами надійшло цього року до парламентського комітету з боротьби з організованою злочинністю і корупцією. З них 50 – про фізичне і психологічне насильство стосовно ув’язнених. Про це повідомив на парламентських слуханнях голова Комітету з прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Верховної Ради Геннадій Удовенко.

Слухання були присвячені виконанню Україною вимог Конвенції ООН проти тортур та Європейської конвенції про запобігання тортурам. На жаль, наголосив Г.Удовенко, такі випадки не виняткові, а інформація про застосування тортур є важкодоступною.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова заявила, що звернулась з поданнями до всіх 27 прокурорів територіально-адміністративних одиниць України з проханням переглянути питання про арешт неповнолітніх, жінок і літніх людей, однак, за її словами, більшість прокурорів не відреагувала на запит. Ніна Карпачова назвала великою перемогою введення статті Кримінального кодексу про кримінальну відповідальність за застосування тортур.

("Президентський вісник", №49-50, 7 грудня 2001 р.)

* * *

Протягом 2000 року до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини надійшло 2209 звернень з приводу нелюдського поводження з підозрюваними у службових кабінетах міськрайвідділів міліції. Свою статистику подібних випадків веде і Харківська правозахисна група, у розпорядженні якої ціла добірка фактів, конкретних імен, дат, цифр, подробиць. Всі ці дані розповідають про тортури, що їх, здається, не може вигадати людина із нормальною, не збоченою психікою.

("Україна молода" №229, 11 грудня 2001 р.)

* * *

Накануне Международного дня защиты прав человека в Верховной Раде по инициативе Уполномоченного ВР по правам человека состоялся "круглый стол". В соответствии с мониторингом, проведенным Уполномоченным, только на протяжении минувшего года было возбуждено 154 уголовных дела относительно работников милиции по признакам преступления, сопровождающегося насилием и унижением человеческого достоинства. Судами было рассмотрено 37 уголовных дел, по которым осуждено 52 правоохранителя, или каждый третий обвиняемый.

Немало фактов беззакония так и остаются скрытыми от людских глаз.

("Рабочая газета", №182, 11 грудня 2001 р.)

* * *

МВС визнає, що у деяких випадках співробітники перевищують повноваження, однак керівництво бореться з усіма такими виявами: діє спеціальна кадрова програма, видано ряд внутрішніх указів.

Згідно з даними Департаменту з виконання покарань, за три останні роки було притягнуто до відповідальності лише чотирьох чоловік, тоді як за 1998-1999 роки, згідно з інформацією парламентського Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, було відкрито 194 кримінальні справи з перевищення співробітниками МВС повноважень із застосуванням насильства чи приниження людської гідності. Найбільш поширеними є незаконне затримання чи арешт, порушення права на захист, залякування громадян, застосування фізичного і психологічного насильства.

За словами першого заступника Державного секретаря МВС Віктора Зубчука, щодня у країні до СІЗО потрапляють від 7 до 15 тисяч чоловік, а у деякі дні цей показник сягає і 20 тисяч.

("День", №232, 18 грудня 2001 р.)

* * *

П.М. Опанасенко, начальник ГУ МВС України у Києві:

". Буду відвертим: тортури – це далеке минуле, і не тільки для київської міліції. У 1937-й рік, а чи й далі, повертатися не збираємося. Повірте, столична міліція робить усе, аби затриманий громадянин почувався нормально. Ні для кого вже не є таємницею, що інколи питання з харчуванням вирішуємо за власний кошт. Обіди готуємо в їдальні Управління, а потім відвозимо до ізолятора тимчасового затримання. Отак!"

("Вечірній Київ", №58, 20 грудня 2001 р.)

* * *

Министр внутренних дел Украины Юрий Смирнов сообщил, что в 2001 году 186 сотрудников милиции были привлечены к уголовной, а около 50 тысяч – к дисциплинарной ответственности.

("Украинская Новая газета", №1, 14-20 січня 2002 р.)

* * *

5 лютого у прокуратурі Харківської області відбулася координаційна нарада керівників всіх правоохоронних і контролюючих органів нашого регіону, в роботі якої взяв участь голова Харківської облдержадміністрації Є.П. Кушнарьов.

". У гонитві за статистикою, прагненні приховати некомпетентність, фактично перекручується звітність, необґрунтовано порушуються кримінальні справи.", – сказав Є.П, Кушнарьов.

Був названий і "лідер" – Московський райвідділ міліції Харкова, який очолює полковник В.Картавих. У минулому році там було припинено 80 кримінальних справ через відсутність події чи складу злочину.

Закон для деяких правоохоронців перетворився на своєрідну палицю, з допомогою якої добиваються зовсім не правоохоронної мети. Процент закриття кримінальних справ, порушених податковою міліцією, – понад 60%. Це вже не брак, це – відверта некомпетентність або ж прагнення досягти чогось іншого, але тільки не законослухняності громадян.

"Порушення кримінальних справ без достатніх на те підстав, – сказав Євген Петрович, – перетворилося на засіб терору проти конкретних людей, у тому числі й з відвертою метою."

("Слобідський край", №15, 7 лютого 2002 р.)

* * *

За даними управління нагляду за виконанням законів спецпідрозділами та іншими державними органами з боротьби з корупцією і організованою злочинністю Генеральної прокуратури України, протягом 2001 року прокурори обласних відділів з боротьби з корупцією і організованою злочинністю розглянули 3084 скарги громадян на дії працівників спецпідрозділів з боротьби з корупцією і організованою злочинністю. 2647 скарг надійшло стосовно дій посадових осіб спецпідрозділів під час провадження слідства та дізнання у кримінальних справах, 279 скарг стосовно дій під час проведення оперативно-розшукової діяльності. У загальній структурі задоволених скарг переважають скарги на проведення незаконних обшуків та вилучення майна, застосування незаконних методів слідства, дії спецпідрозділів, пов’язані із притягненням осіб до відповідальності згідно з вимогами закону "Про боротьбу з корупцією".

З питань порушень вимог чинного законодавства під час здійснення оперативно-розшукової діяльності протягом 2001 року прокурорами внесено 113 подань про усунення порушень вимог закону та притягнуто до дисциплінарної відповідальності 280 посадових осіб відповідних правоохоронних органів. Найбільше таких порушень прокурори виявили у діяльності оперативних підрозділів Харківської, Донецької, Луганської та деяких інших областей, м.Києва та Автономної Республіки Крим.

("Юридичний вісник України", №6, 9-15 лютого 2002 р.)

* * *

В МВД и областных управлениях появился так называемый институт ответственных за состояние дисциплины и законности, а в городских и районных органах – книги для записи обращений, жалоб и предложений. Уже в прошлом году количество уголовных дел, возбужденных против сотрудников милиции, значительно уменьшилось. В этом году прокуратура завела всего 8 дел против милиционеров, а за тот же период прошлого года их было 57. 152 правоохранителя привлечены к административной ответственности за совершение коррупционных действий, большинство из них – сотрудники ГАИ, уголовного розыска, участковые, пожарные, отметил на брифинге заместитель госсекретаря МВД Николай Онуфриев. 54,5 тысяч милиционеров привлечены к дисциплинарной ответственности – по сути, каждый четвертый аттестованный сотрудник. Свыше 1,4 тысячи уволены из органов.

("Киевские ведомости", 6 березня 2002 р.)

* * *

Александр Зарубицкий, начальник ЦОС ГУ МВД Украины:

". Если даже где-то наши представители и распускают руки, то за этим следует строгое наказание, вплоть до изгнания из милиции. У нас есть соответствующие службы, которые контролируют работу самих правоохранительных органов. Я хочу, чтобы вы поняли: в милиции сейчас работают нормальные руководители, которые остро реагируют на все, что связано с подрывом авторитета нашей структуры и неблагоприятно сказывается на нашем имидже."

("Киевские ведомости", 21 червня 2002 р.)

 Поділитися