MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Львівська облпрокуратура не бажає відшкодовувати батькам закатованого Мозоли моральні збитки.

17.12.2002   
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова обурена позицією Львівської обласної прокуратури у справі щодо виплати морального відшкодування батькам Юрія Мозоли, який загинув у слідчому ізоляторі УСБУ в Львівській області. 28 травня Франківський районний суд Львова задовольнив позов Н.Карпачової і постановив стягнути 130 тис. грн. морального відшкодування, зокрема, з УСБУ у Львівській області по 50 тис. грн. кожному з батьків, а з прокуратури Львівської області — по 15 тис. грн. кожному з батьків.

Як уточнила Н.Карпачова, її обурила позиція облпрокуратури, представник якої — Юрій Макогон заявив під час суду, що вони готові відшкодувати моральні і матеріальні збитки тільки у розмірі зарплати за три дні, протягом яких Ю.Мозолу тримали у слідчому ізоляторі, а тому прокуратура буде оскаржувати прийняте рішення в апеляційному суді. Н.Карпачова висловила жаль з приводу такої позиції прокуратури. Водночас, Н.Карпачова підкреслила гуманне ставлення до потерпілих з боку керівництва СБУ. Так, відзначила вона, представник регіонального підрозділу СБ України після судових дебатів заявив, що СБУ виконає рішення суду. Він наголосив, що причетні до смерті Ю.Мозоли співробітники були засуджені до різних термінів позбавлення волі. На думку Н.Карпачової, такий підхід свідчить про демократичні зміни в діяльності СБУ.

Позов українського омбудсмана до прокуратури та СБУ був поданий 4 лютого 2001 року. У позові Н.Карпачова просила відшкодувати моральну шкоду Івану та Іванні Мозолам у зв’язку із втратою годувальника у 1996 році.

27 березня 1996 року 26-річний Юрій Мозола був затриманий за підозрою у скоєнні ряду вбивств на території Львівської області та ув’язнений у слідчому ізоляторі УСБУ у Львівській області, де через три дні помер від катувань. Через тиждень правоохоронці затримали серійного вбивцю Анатолія Онопрієнка. Н.Карпачова у своєму позові вказує на те, що батьки Ю.Мозоли опинилися в скрутному матеріальному становищі через втрату годувальника, вони мають значні заборгованості за комунальні платежі, Іванна Мозола визнана інвалідом ІІІ групи, а Іван Мозола зараз проходить відповідні медичні комісії з приводу встановлення ІІІ групи інвалідності.

Наш інформ.
 Поділитися