MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Шукати, щоб не знайти.

17.12.2002   
Олексій Свєтіков.

Саме таке враження від дій міліції, що "шукає" обладнання ЛОВ ВГО КВУ, що було вкрадене в ніч з 24 на 25 травня. Як з’ясувалося, міліція ще навіть не зробила експертизу відбитків пальців, що були знайдені на місці злочину. Такі відбитки, добре видні навіть неозброєним оком, злочинці залишили на скетчі, із допомогою якого видавлювали скло (попередньо відігнувши металеві грати. Скетч був ними загублений, я особисто бачив на ньому дуже добрий відбиток пальця, і вказав на це оперативникам. Це той щасливий випадок, що дозволяв достатньо швидко чи викрити злочинців, чи мати вагомі докази проти них, коли вони будуть знайдені. Але за станом на 28 травня цими відбитками в міліції ще ніхто не займався. Що ж до відбитків на скетчі — найбільш суттєвому доказі, то начальник міського карного розшуку взагалі сказав мені учора, що вони ще подивляться, чи придатні вони "для роботи". Що ж, можливо для тієї роботи, що зараз робить міліція, й непридатні. Бо сьогодні ця робота — це написання одних і тих же паперів по три-чотири рази та багатосерійні бесіди с працівниками КВУ на одну і ту ж тему. Єдина мета якої — викрити "внутрішнього" злочинця. Звичайно, знайти щось таким чином не можна. А ось паралізувати роботу організації — звичайно. Може так їм і треба?

Коментар "ПЛ":На нашу думку, в цьому випадку мало місце неправомірне втручання працівників СБУ в діяльність громадської організації. Важко уявити, які саме обов’язки СБУ, перелічені в ст.24 Закону про СБУ, на яку посилається начальник сєвєродонецького відділу СБУ С.Грачев, викликали такі неординарні дії.

Цікаво співпадіння в часі відповіді СБУ та пограбування офісу Луганської обласної організації КВУ. В Заяві КВУ, наведеній вище, ці факти пов’язуються. Майже всі активісти НУО, які коментували ці події, висловлювали твердження, що пограбування інспіроване СБУ. Як бачимо, розслідування йде дуже повільно. Отже, на нашу думку СБУ має докласти зусиль, щоби знайти грабіжників і відвести підозри від себе.

 Поділитися