MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Як проходили вибори у Чернігові

18.12.2002   
Олексій Тарасов, м.Чернігів
Ці вибори, особливо у день голосування, мали значно менше гучних та грубих порушень, ніж у 1998 році. У нас в області, якщо відокремитися від явно спровокованих порушень (бійок голів райдержадміністрацій та кандидатів у міські голови, відключення електропостачання під час трансляції виступу Ющенко, тощо) самими цікавими були наступні порушення. Облдержадміністрація, щоб не дати можливість зустрітися Морозу з виборцями, біля майданчику, де повинна була відбутися зустріч з виборцями, у цей же час провела гонки на картингах та мотоциклах — і це створило чудовий шумовий фон для спілкування кандидата в народні депутати вищого законотворчого органу України. Або до списку виборців одного з сіл було включено пацієнтів психоневрологічного диспансеру, який розміщується поруч. Утворилася ситуація, коли з 586 виборців, які повинні прийняти участь у виборах селищного голови, 212 — психічно хворі люди. Всі вони є визнаними недієздатними, але не судом, а медичною комісією, тому мають виборче право. Агітацію у диспансері проводити заборонили, так як існує велика загроза для життя відвідувачів (пацієнти, як правило, у цьому закладі відносяться до особливо небезпечних для суспільства). Тобто маємо колізію — людям можна голосувати, але агітацію проводити серед них неможливо, так як вони психічно хворі. У день голосування на одній з дільниць, де голосує одна з військових частин, перед голосуванням військовослужбовців з зали були "виведені" члени комісії та спостерігачі. Після чого на місце члена комісії, що видає бюлетені, сів майор і почав видавати їх солдатам, але перед цим заповнюючи їх. Великими зусиллями нам вдалося припинити це порушення ще на початку і відновити роботу дільниці у нормальному режимі.

Наша довідка: Шановний автор, голова Чернiгiвського громадського комiтету захисту прав людини, і сам балотувався до міської ради. Тепер він має нагоду безпосередньо захищати права людини у міській раді. Щиро вітаємо його з перемогою!
 Поділитися