MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Славута: деякі підсумки виборів — 2002

18.12.2002   
В.Скомороха, м.Славута
Віддавши право готувати проведення виборів партіям, влада в Україні нібито погодилася з такими умовами. Однак, це лише на перший погляд. Насправді влада сама прийняла безпосередню участь в виборах, працюючи тільки на один блок — "За Єдину Україну". Адже саме в цьому блоці партій були сконцентровані усі засоби адміністративного впливу. Починалося це ще з лютого, коли міська влада, прийнявши рішення про визначення місць розміщення друкованої виборчої продукції партій та блоків, не встановила жодного щита чи тумби. Це дало можливість розміщувати плакати на підтримку "За ЄдУ" в усіх підприємствах та установах державної та комунальної форм власності — залізничному вокзалі, автобусній станції, міському палаці культури, відділі субсидій міськвиконкому тощо. До речі, у багатьох містах України аналогічні місця були облаштовані ще до 9 лютого.

Цікавим виявилося і інше спостереження у цих виборчих перегонах. Раптом, як за командою (мабуть, "згори"), на підприємствах та установах міста почали цікавитися політикою. Якщо, наприклад, у 1998 р. на 30 місць у міській раді претендували 66 осіб, то цього року майже 150. Цікаво і те, що представництво серед кандидатів було практично однаковим: по п’ять осіб було висунуто від об’єднання "Прогрес", руберойдового, солодового заводів, комбінату "Будфарфор" та паперової фабрики, держлісгоспу. Школи були представлені 9 особами, комунальні підприємства, житлово-експлуатаційна контора, водоканал, тепломережа та комбінат комунальних підприємств разом висунули 12 кандидатів. При цьому паперова фабрика і об’єднання "Прогрес" представляли Партію регіонів, а солодовий завод та держлісгосп — Аграрну партію. Враховуючи інших кандидатів — від Міноборони, МВС, податкової, міністерства охорони здоров’я, то очевидне завдання блоку "За ЄдУ" — зайняти побільше місць і у представницькій владі. Щоправда, кілька завідуючих відділами виконкому міської ради пішли до представницької влади від СДПУ(о). Серед такої строкатості посад, в якій намагалися заховати свою участь у політиці кандидати, стало очевидним змагання між партіями та блоками і на міському рівні.

Після виборів до міської ради потрапили представники таких партій: КПУ — 5, від блоку "За єдУ — 5; СДПУ(о) — 2, "Наша Україна" — 2, ПСПУ — 1. Слід також відзначити, що близько 10 депутатів теж будуть підтримувати "За ЄдУ" — в силу їх присутності у владних структурах.

Підсумки виборів до Славутської районної ради такі: із 72 депутатів — шестеро представників Аграрної партії. СДПУ(о), "Демсоюз", "Наша Україна" та "Справедливість" — мають по одному депутату, "Батьківщина" — трьох. Серед депутатів районної ради — голова районного правління споживчого товариства, керуючий справами райради, директори — комбікормового заводу, підрозділу паперової фабрики, сортовипробувальної станції та держкомгоспу, районного вузлу електрозв’язку, голова районної ради, заступник голови райдержадміністрації, начальник дорожньої дільниці, три спеціалісти районних управлінь. Якщо до цього списку додати майже 15 керівників сільгосппідприємств та 11 освітян із сільських шкіл, а також працівників держлісгоспу, які зазначили себе, як позапартійні, то це означає, що "За ЄдУ" матиме не менше півсотні співчуваючих. Ось так відбувся поділ у районній раді.

 Поділитися