MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Кому була вигідна справа Олега Ляшка?

18.12.2002   
Інна Сухорукова, м.Харків
Кому завгодно, тільки не тому, хто його вчинив — не владі.
Справа Олега Ляшка вкотре наявне підтвердила, що ми живемо у дивній країні, режим якої не визначити політологічними термінами. Треба безпосередньо звертатися до психіатрії. Авторитарні режими на кшталт білоруського мають свою логіку, демократичні — свою. Лише ми зробили у себе в країні дещо алогічне до тієї міри, що на особистому рівні психіатри визначили б, як розпад свідомості. Кому був вигідним скандал з Олегом Ляшко? Кому завгодно, тільки не тому, хто його вчинив — не владі. Так що це? Істерика? Якщо так — то дуже невчасна під час невизначеності із справою Гонгадзе та пильної уваги всього світу до українських, м’яко кажучи, колотнечних виборів. Якщо наша влада дуже хоче наразитися на санкції з боку Ради Європи — то це можна зробити більш вагомим діями — наприклад, відмінивши Конституцію, чи запровадити надзвичайний стан після виборів, які чиновники вважають невдалими. Росія і Білорусь підтримала б такі дії. Але чи нагодують вони населення України? Але чи стерплять це обурені західні регіони? Звичайно — ні. Хто ж тоді додумався, як ще розхитати і без того збентежене суспільство? Наша думка — ніхто. Уся наша біда полягає у тому, що у влади немає чіткого уявлення про те, що є корисним не тільки країни в цілому, а саме їй. І це — дуже небезпечно для країни. Бо не можна боротися проти того, що не підлягає логічному осмисленню. Отож і дії опозиції дуже часто нагадують бійку Дон Кіхота з вітряками.

А комуністи — "найнепримиреніша" опозиція — бере до свого виборчого списку найодіознішу фігуру виконавчої влади — Генерального прокурора України Потебенька. Як тут не згадати "Пригоди Аліси в задзеркаллі" Л.Кєрола. Біда тільки в тому, що Ляшка та інших, хто не подобається владі, кидають у справжні, не казкові ІТУ, СІЗО і т.д.

А справи Гонгадзе, Александрова і інших журналістів, які ніхто не розкрив і, мабуть, до цього ніколи не дійде. А фоном лунає касетний скандал. І все це викликає відповідне ставлення до нашої країни в світі.

За що саме відкрили кримінальну справу проти О.Ляшка? Чому його затримали? Хто наказав вилучити наклад газети "Свобода" із друкарні в Черкасах? Хто скоїв напад на автомобіль, яким перевозили цей наклад, і хто побив шофера? Чому за цим фактом не порушено кримінальну справу? Якщо ми живемо у державі, а не в Гуляй-полі, де анархія мати порядку — ми повинні знати відповіді на всі поставлені запитання. Інакше треба констатувати, що держави, навіть, через 10 років після утворення у нас немає, і депутатам Верховної Ради 4-го скликання треба починати будувати державу із самого початку.

Але чи в змозі це зробити така розпорошена і не згуртована законодавча влада? Самі риторичні питання.

 Поділитися