MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Ситуація зі свободою слова в Україні погіршилася — новий звіт Freedom House.

18.12.2002   
Автори нової публікації Freedom House, в якій проведено аналіз стану свободи преси у 187 країнах, зазначають, що Україна зайняла так би мовити середнє місце, тобто увійшла до групи з частково вільною пресою.
"Хоча терористичні атаки 11-го вересня та тривання глобальної боротьби з тероризмом стали й моментом випробування умов для діяльності мас-медіа у світі, свобода преси у 2001 році практично не зазнала змін" Ц зазначають автори нової публікації Freedom House, в якій проведено аналіз стану свободи преси у 187 країнах.

Збільшилася група країн категорії "вільні" (40 відсотків), в категорії, де немає свободи преси опинилося 33 відсотки, а до категорії "частково вільні" внесено 50 держав, серед яких Україна й Росія.

В інтерв’ю радіо Свобода співавтор публікації Freedom House Карін Дойч Карлекар позицію України підсумувала: "Серед східноєвропейських країн та держав пострадянського простору Україна зайняла так би мовити середнє місце, тобто увійшла до групи з частково вільною пресою. Ситуація із свободою преси в Україні є кращою ніж у Білорусі, Туркменістані, Таджикистані.

Однак слід звернути увагу на те, — додала Карін Карлекар, що ситуація із свободою слова в Україні є набагато гіршою ніж наприклад у Чехії, Словаччині і навіть колишній Югославії. Тобто Україна зупинилася на тому ж самому рівні, що й торік і навіть є ознаки погіршення. Тим часом ситуація в інших східноєвропейських країнах поліпшується".

За словами представниці Freedom House Карін Карлекар, ситуація із свободою слова в Україні, так само як в Росії, за минулий рік не зазнала поліпшення, а радше навпаки: обидві держави опинилися за шкалою оцінки на шістдесятому місці, а з 61 — позиції починається група держав "категорії невільних", тобто в яких є відсутньою свобода преси.

Протягом минулого року в Україні тривали насильства проти журналістів, за які влада рідко коли притягає злочинців до відповідальності. Досі не розкрито міжнародне відомого вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Повільними є розслідування й інших убивств журналістів. Влада часто не дотримується конституційних гарантій свободи слова та свободи преси. Міліція проводила обшуки журналістів, які писали про зв’язки посадовців із кримінальними групами. Тиск на пресу робиться і за допомогою податкових структур — мовиться у документі.

Єдиною помітною позитивною зміною у сфері свободи преси в Україні представниця Freedom House Карін Дойч Карлекар вважає схвалення нового кримінального кодексу, згідно з положенням якого наклеп не вважається карним злочином.

УП, 23.04.2002


 Поділитися