MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

„Людина — табу“.

18.12.2002   
Олександр Степаненко, м.Чортків
Протизаконні маніпуляції влади при проведенні виборів до обласної ради у Чорткові не дали бажаного результату. Після проведення повторних виборів переміг Олександр Степаненко — лікар, координатор громадської організації „ЕГО Зелений Світ“ (м.Чортків), кореспондент бюлетеню „Права людини“.

ХРОНІКА ВИБОРІВ У 17-У ЧОРТКІВСЬКОМУ:

Голосування 31.03. 2002 за попередніми висновками пройшло без суттєвих правопорушень. Усі дільничні комісії на протязі ночі — дня 1.04. подали протоколи голосування з результатами голосування. На усіх дільницях району та у міській виборчій комісії вибори було визнано такими, що відбулися. Не повідомлялося і про скарги виборців з приводу порушень їхніх прав.

Зав’язка майбутнього скандалу намітилася при завершенні підрахунку голосів дільничною комісією ввечері 1.04.: в число 6-ти кандидатів, що набрали найбільшу кількість голосів із 29 претендентів не увійшов власне той, хто названий лідером „здорових сил області“ (під таким шифром балотувалися і інші близькі до партії влади кандидати, адже приналежність до блоку „За ЄдУ“ у наших краях однозначно не надає кандидатові популярності), той, хто вважався фаворитом виборів, а саме — Голова Тернопільської обласної ради і „хресний батько“ найпотужнішого в області владно-бізнесового клану Василь Олійник. Людина, яку місцеві журналісти давно вже нарекли „тернопільським Аль-Капоне“. Він фінішував сьомим, причому із значним відставанням (більш ніж у 2 тис. голосів) від „прохідної“ шістки. Шостим був я, Олександр Степаненко, про що власне і був повідомлений головою районної виборчої комісії Р.Пироговським уже 1.04. З його слів, вибори однозначно відбулися, і я можу вважати себе депутатом. Але того ж дня до Чорткова прибув В.Олійник і саме з цього моменту почали діятися дива.

Уже ввечері мене кілька разів потривожили непрохані гості з пропозицією відмови від депутатства в обмін на хабар в розмірі 10 тис. доларів. Після відмови, починаючи від ранку 2.04. розпочалися телефонні дзвінки додому та на роботу з погрозами фізичної розправи. Як з’ясувалося згодом, пропозиції щодо відмови від депутатства робилися і іншим кандидатам, що мали бути обраними.

Усього лише „мали бути“, тому що вечері 2.04. без усякого попереднього повідомлення зібралася районна виборча комісія і ухвалила рішення про те, що по 16 міських та на двох сільських дільницях (а це близько 25% від їх загальної кількості) результати виборів визнано недійсними. Мотивації цього рішення, на мою думку, абсолютно безпідставні. Спираються вони на недоведені факти порушень „Закону про вибори“, або ж на такі, що не могли вплинути на результати голосування (приміром, на дві скарги про агітацію поза межами дільниць в формі вручення листівок, що підписані довіреними особами кандидатів В.Олійника і М. Кільчицького (останній також балотувався від блоку „За ЄдУ“).Про свідків порушення не повідомляється. Другий „мотив“ — на ОДНІЙ з міських дільниць у бюлетені для голосування було помилково поставлено печатку „ВИБУВ“ напроти прізвища кандидата Кільчицького замість Кульчицького, який зняв свою кандидатуру 30.04.

Цікаво, що на цьому засіданні комісії не було ЖОДНОГО представника дільничних комісій, жодного кандидата, жодної довіреної особи, жодного свідка. Інформував голова Р.Пироговський. Як з’ясувалося наступного дня, на таємній сходці від 2.04 навіть не вівся протокол.

Цей документ був сфабрикований наступного ранку головою і тут же відвезений до Тернопільської територіальної комісії. Уже о 12 годині 3.04. та блискавично дублює рішення районної і призначає повторне голосування на 7.04. На засіданні обласної комісії інформував знову ж таки той самий Р.Пироговський. Є свідчення, що сам протокол засідання обласної виборчої комісії друкувався у Тернопільській обласні Раді.

Вранці 3.04., після чергової невдалої спроби отримати будь-яку інформацію і будь-які документи комісії, мною було складено заяву з висловом протесту проти її таємних дій та вказано на факти тиску на кандидатів. Я вимагав термінового скликання засідання комісії та проведення нею прес-конференції. Тільки о 16-00 3.04. було обнародувано зміст рішення про повторне голосування. Протоколи було представлено вранці 4.04.

На засіданні 4.04. члени комісії відмовилися переголосовувати попереднє рішення, зрештою НІЧИМ (!!!) не мотивуючи своєї позиції. ВОНИ ПРОСТО МОВЧАЛИ. Монологи голови та речника „комісарів“ лише переконали присутніх у тому, що справу шито руками і шито, ясна річ, білими нитками Головою обласної ради. До того ж, одна з членів комісії заперечила свій підпис під протоколом рішення про невизнання виборів. На цьому ж засіданні 4 кандидати до облради в присутності представників правоохоронних органів підтвердили факти тиску на них у вигляді погроз та спроб підкупу.

4.04. нами подано скаргу до Чортківського районного суду. 5.05. скарга відхилена без розгляду, як така, що не входить до його компетенції. Цього ж дня подано скаргу до Тернопільського апеляційного суду. У другій половині дня суд розглянув скаргу і залишив рішення територіальної комісії в силі. Отже, повторне голосування призначено на найближчу дату — 7.04.

Ініціаторами конфлікту відверто взято курс на зірвання виборів і призначення повторних. Хоча про повторне голосування 3.04. повідомлено по місцевому радіо, на 20 годину 5.04. списки виборців ще не передано до дільничних комісій. Запрошення на повторне голосування не розносяться виборцям. Схоже, перед ними висувають одну безальтернативну перспективу: голосуватимете доти, поки не оберете „здорові сили“. Ревнителі суспільного здоров’я, схоже, не обтяжують себе жодною імітацією законності і, засліплені владними амбіціями, не зупиняються ні перед чим.

Тим часом у місті зростає соціальна напруга. 5.04. штабом блоку „Наша Україна“ організовано мітинг протесту проти протизаконних маніпуляцій результатами виборів. Організатори мітингу та кандидати звертались до присутніх з закликом прийти на вибори і проголосувати свідомо та відповідально. Наступний мітинг заплановано на 6.04. Відповідальність за наслідки „Чортківського виборчого скандалу“ лягає на його безпосередніх ініціаторів — людей із клану В.Олійника.

Схоже, перед виборцями висувають одну безальтернативну перспективу: голосуватимете доти, поки не оберете „здорові сили“. Ревнителі суспільного здоров’я, схоже, не обтяжують себе жодною імітацією законності і не зупиняться ні перед чим. Невже і на цей раз дозволимо?

Про мою капітуляцію мови нема. Екологістам не вперше відстоювати свої права. Ми не політики, ми діємо „з відкритим заборолом“.

No pasaran !

6 квітня.

Наша довідка: Олександр Степаненко — лікар, координатор громадської організації „ЕГО Зелений Світ“ (м.Чортків), кореспондент бюлетеню „Права людини“.

07.04 2002 року на повторних виборах до Тернопільської обласної Ради у 17-у Чортківському виборчому округу, обраний Олександр Степаненко. Щиро вітаємо його і бажаємо успіху і витримки.

І виборці знову відмовили Володимиру Олійнику.

 Поділитися