MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Правовий „бєспрєдєл“ — норма?

18.12.2002   
У Полтаві намагаються усунути з посади голову міськкому профспілки працівників освіти Володимира Дащенка.

У Полтаві триває черговий скандал. Цього разу намагаються усунути з посади голову міськкому профспілки працівників освіти Володимира Дащенка. Щодалі він набуває детективного і навіть кримінального характеру.

Спочатку телефонні аноніми погрожували фізичною розправою самому В.Б.Дащенку та його дружині. Потім враз виявилися відключеними квартирний і службовий телефони. Далі він не зміг потрапити на своє робоче місце через зламані „фомкою“ й опечатані вже з новим замком двері кімнати міськкому, яка в приміщенні міськвідділу освіти, про що Володимир Борисович змушений був зробити заяви до міліції, прокуратури таСБУ.

На жаль, Володимир Дащенко, якого три терміни підряд полтавські освітяни обирають своїм профспілковим лідером, — не перший і не останній, кого нинішня влада готова знищити тільки за те, що людина бореться за правду, принципово і безкомпромісно на різних рівнях відстоює інтереси вчителів і вихователів, відвойовуючи кожну заборговану бюджетну копійку. Не можуть йому пробачити організації поїздок на пікетування Верховної Ради, ініціювання створення Полтавської міської ради профспілок, домагання раціонального використання бюджетних коштів, пропозиції викупити базу для оздоровлення освітян (у чому йому міськвиконком відмовив) і не угодовської позиції з багатьох інших питань.

Погрожуючи звільненням, директорів шкіл і завідувачок дитсадків змусили провести збори трудових колективів, на яких ухвалити рішення про недовіру В.Дащенку і вихід з очолюваної ним профспілки. На кожних таких зборах був „куратор“ від влади, а журналістів з недержавних ЗМІ на них просто нахабно не пустили.

Треба віддати належне організаторам заколоту проти В.Дащенка, які роблять свою чорну справу чужими руками. Вони? не шкодуючи навіть власних вихідних, так уміло провели „індивідуальну виховну роботу“ серед керівників і голів профкомів, що декому з рядових освітян палке бажання затаврувати ганьбою голову міськкому профспілки видалося мало не ініціативою знизу. В хід пішли навіть наклепницькі анонімки. Мовляв, зарплата у В.Дащенка сягає понад 900 грн., не педагог за фахом і ще на цілий аркуш звинувачень у не скоєних гріхах. Але при цьому справжні замовники розправи, котрі хочуть мати біля керма профспілки „свою людину“ і розуміють, що ця громадська організація залишилася чи не єдиною, яка реально захищає найманого працівника, чомусь забули розтлумачити людям, що від перестановки доданків сума не зміниться, а від переходу в іншу профспілку грошей у профспілковій касі не побільшає. І при середній зарплаті у 140 гривень не вистачить 1% членських внесків, щоб придбати на них санаторну путівку вчителю, путівку в оздоровчий табір його дитині і т.д.

До речі, на скликану головою міськкому освітянської профспілки нараду прибуло лише 15 зі 120 голів профкомів закладів освіти, бо начальство заборонило їм туди ходити, якщо не хочуть втратити роботу. Але все більше їх розуміє, що не матиме морального прававчити дітей „розумному, доброму, вічному“, якщо будуть слухняними статистами у чужих брудних розборках.

— Зміщення Володимира Дащенка відбувається такими методами, які підпадають під кримінальний кодекс, — прокоментував ситуацію перший заступник голови Полтавської облпрофради Віктор Святецький. — Повинні відбутися не збори трудових колективів, а відповідно до статуту — профспілкові збори, які можуть скликати позачерговий пленум міськкому освітянської профспілки, де обговорити назрілі проблеми і на ньому,якщо до цього дійде, висловити недовіру В.Дащенку.

На адресу полтавського міського голови Анатолія Кукоби на підтримку В.Дащенка надійшло кілька телеграм від міськкомів профспілки з різних міст України.

 Поділитися