MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Інформацію – за гроші.

18.12.2002   
Євген Захаров, Харківська правозахисна група

На початку січня Харківська правозахисна група отримала листа від Центру інновацій та розвитку, в якому повідомлялося про відновлення інформаційної програми для неприбуткових організацій (далі — НПО). Програмою передбачене видання щотижневого інформаційного дайджесту, журналу „Перехрестя“, журналу „Бухгалтер НПО“ та Інтернет-порталу „Третій сектор“,на якому будуть розміщені електронні версії усіх видань, законодавча база, й передбачені різні додаткові функції — дискусії, голосування тощо. Здавалося б, можна тільки радіти і вітати колег. Але все це. не безкоштовно. Пропонувалося усім організаціям, які хочуть отримувати інформацію, внести стартовий внесок щонайменше 50 гривень і друкувалася таблиця з приблизними розцінками. Користування сайтом коштує 20 грн. в квартал, журнали – 10 гривень за кожний номер (електронною поштою – 5 грн.), дайджест – 50 коп. за випуск (19 коп. – електронною поштою). Розсилка текстів законів, описів?рантових програм, аплікаційних форм, публікацій, бланков фінансової звітності — 50 коп. за одну сторінку (електронною поштою — 30 коп.). Вартість одної сторінки факсу — 60 коп. ( в Київській обл. — 30 коп., в Києві — 10 коп.). Перше число дайджесту „Третій сектор“, яке було в листі, містило рубрики „Закон і НПО“, „Гранти“, „Події: Що? Де? Коли?“, „Бухгалтерія“, „Посієш запитання пожнешвідповідь“, „Робота“. Та ж сама інформація ще двічі надійшла електронною поштою.

Отже, маємо прецедент намагання однієї НПО отримати кошти від інших НПО за надання інформації про гранти, консультації, видання тощо. Чи коректні ці дії? В країнах, де за законом НПО мають право заробляти це загалом було б нормальним, хоча з моральної точки зору торгівля інформацією про гранти виглядає, м’яко кажучи, дивно. В нашій же ситуації, де НПО не мають право за законом продавати щось комусь це, як на мене, нонсенс. Можна зрозуміти бажання отримати винагороду за свою працю, наприклад, видання, тим більше, що спонсорські кошти часто не перекривають усі витрати. Але зрозуміти бажання отримати кошти за інформацію, яка розміщується на безкоштовних сайтах, наприклад, про гранти, я не можу! Впевнений, що благодійні фонди, які оголошують ці конкурси, також будуть, м’яко кажучи, не в захваті від цих дій. На кого це розраховано? На мою думку, на ті НПО, які ще на мають доступу до Інтернету. Тобто з тих, хто не має можливості отримати інформацію самостійно, ще й хочуть гроші отримати. Як на мене, ця практика тільки ганьбить Центр інновацій і розвитку і український третій сектор загалом. Вважаю, що Центр мусить припинити цю практику. Або перереєструватися на інформаційну агенцію — тоді інша справа.

Із змістовної точки зору ці об’яви теж, на мою думку, досить таки безглузді. Наприклад, візьмемо повідомлення в першому числі дайджесту про конкурс британської організації Allavida. Зайшовши на її сайт www.allavida.org, можна дізнатися, що ця організація адмініструє гранти Charity Know How Fund, що буде й друге коло конкурсу з останнім терміном подачі заявки 27 серпня, і що без уважного вивчення Guideline й Application Form скласти заявку не можна. Більше того, ці розлогі документи обсягом відповідно 17 і 8 сторінок містять в собі купу дрібниць, для з’ясування яких буде необхідно звернутися до Allavida чи фонду. Нічого про це в повідомленні Центру інновацій і розвитку не мовиться зовсім, як і про пріоритети конкурсу (теж, до речі, не дуже ясно виписані, багато про що можна питати), але Центр обіцяє за окрему плату 10 сторінок англійською мовою (тобто інформацію про конкурс та аплікаційну форму, хоча необхідно, підкреслюю, 25 сторінок). Отже, цілком можливо, що використані кошти не спрацюють.

Для тих, хто зацікавлений взяти участь в конкурсі, пропоную зайти на сайт і взяти все самостійно, а тим, хто не має доступу до Інтернету — звернутися до Allavida за електронною адресою [email protected] й запросити інформацію про конкурс, путівник і аплікаційну форму. Впевнений, що все це отримується безкоштовно. До речі, повідомлення про цей конкурс в 86-му числі електронного бюлетеню Ресурсного центру розвитку громадських органiзацiй „Гурт“ з інформаційної точки зору якісне і, звичайно, безкоштовне.

Ресурсний центр розвитку громадських органiзацiй „Гурт“ знаходиться за адресою:

вул. Бiлоруська, 8, офiс 10, Киiв, 04050, Украiна
Тел./факс: (38 044) 213 98 04
e-mail: [email protected]  
http://gurt.org.ua 


 Поділитися