MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

"Фрідом Хаус" відзначає відсутність свободи слова в Україні.

11.04.2003   
До щорічних звітів щодо свободи преси в 2002 році, які складають "Репортери без кордонів" та "Фрідом Хаус", знову потрапив Президент України.

Організація “Фрідом Хаус” оприлюднила доповідь щодо свободи преси в світі. Як повідомляє українська служба Бі-Бі-Сі, рейтинги Росії, України та Венесуели в цій доповіді суттєво знизилися порівняно з минулою. Серед 27 країн колишнього Радянського Союзу та Центральної і Східної Європи до категорії “вільних” було занесено 9 країн, 8 потрапили до категорії “частково вільних”, і 10 – до “невільних”. Україна потрапила до категорії “невільних” країн після того, як проти кількох журналістів було відкрито кримінальні справи з політичних причин, а декого переслідували податковими перевірками, пише “Фрідом Хаус”. Організація також зауважує, що українських та російських журналістів, які розслідують корупцію в державі, переслідують і деколи застосовують до них насильство. Оціночна шкала виглядає так: 0-30 балів – “вільна” країна, 31-60 – “частково вільна”, 61-100 – “не вільна”. Український рейтинг становить 67. У поясненні в доповіді говориться, що держава цензурує телепокази, тривають переслідування і перешкоди у роботі незалежних мас-медіа, влада неспроможна належним чином розслідувати напади проти журналістів. Свобода слова в Україні, твердить “Фрідом Хаус”, постійно зменшується через постійний політичний тиск та цензуру влади. Стаття 34 Конституції України та закон про друковані ЗМІ, прийнятий 1991 року, гарантують свободу слова, наголошує “Фрідом Хаус”, але на практиці журналісти не мають цієї можливості. За повідомленням Європейського інституту мас-медіа, під висвітлення парламентської виборчої кампанії 2002 року державне телебачення цілком очевидно пропагувало правлячу партію. Хоч електронні та друковані ЗМІ в Україні переважно не належать державі, відзначає “Фрідом Хаус”, держава контролює основні друкарські центри та центри розповсюдження. Автори доповіді також посилаються на заяву організації “Репортери без кордонів”, які твердять, що протягом останніх чотирьох років за підозрілих обставин загинуло десятеро журналістів, а ще 41 серйозно постраждали під час нападів.

УНІАН, 2 травня,

 Поділитися