MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

До редакції бюлетеня "Права Людини".

11.04.2003   
Хто з політв’язнів і на підставі яких документів отримує іменні стипендії від Президента України?

В № 10 “ПЛ” за цей рік, у відкритому листі Харківської правозахисної групи згадані іменні стипендії. З контексту листа я здогадуюсь, що йдеться про президентські стипендії політв’язням.

Про ці стипендії мені доводилося чути, але досі я не з’ясував, про що йдеться. Принаймні, опитані мною політв’язні теж щось чули про них, але самі їх не отримують. Разом з тим подейкують, що якась частка цих стипендій дісталась тим, хто не був в ув’язненні.

Складність для громадянина користатись конституційним правом на інформацію полягає не тільки у відмові чиновників давати вичерпну відповідь, а в принциповій неможливості задати питання. Як в разі з іменними стипендіями для політв’язнів. Хто встановив, хто готував рішення, хто відповідає за виконання рішення – все лишається таємним для пересічного громадянина. Та й прийняте рішення достовірно відоме вузькому колу осіб.

Тож дозвольте мені через ваш бюлетень задати питання всій владі. Сподіваюсь на те, що моє питання прочитає той, до кого я конкретно мав би звернутись. Відповідь від влади я також хочу отримати через ваш бюлетень. Бажано, з коментарем правників Харківської правозахисної групи. Мої питання до влади такі:

1. Яким актом встановлені іменні стипендії для політв’язнів?

2. Яка кількість встановлених стипендій?

3. Чим зумовлена саме така кількість?

4. Яка структура представляє кандидатів на стипендіатів, і яка процедура представлення?

5. Які критерії відбору кандидатів на стипендіатів?

6.   Список осіб, які стали стипендіатами? Вказати реченець ув’язнення; орган, який проводив слідство; суд, який позбавляв волі; місця відбування покарань.

З повагою, Григорій Приходько

Коментар “ПЛ”: Довічні державні іменні стипендії політв’язням призначаються згідно з Указом Президента України № 1147/2001 від 28 листопада 2001 року “Про довічні державні іменні стипендії громадянам України, які зазнали переслідувань за правозахисну діяльність”. Згідно з цим Указом з 1 січня 2002 року введені 50 довічних іменних стипендій, які виплачуються щомісячно у розмірі 165 гривень. Цим же Указом Президента України затверджено “Положення про довічні державні іменні стипендії громадянам України, які зазнали переслідувань за правозахисну діяльність”. У цьому положенні встановлено, що на одержання довічних іменних стипендій може бути висунуто громадян України, які за правозахисну діяльність у колишньому СРСР зазнали переслідувань, яких було ув’язнено, заслано, вислано, виключено з творчих спілок, з навчальних закладів, у зв’язку з чим вони не набули відповідної освіти, були позбавлені можливості продовжувати наукову або іншу творчу діяльність, брати участь в громадській роботі.

Кандидатів на отримання цих стипендій висували центральні органи виконавчої влади, Рада АРК, обласні, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації з урахуванням пропозицій правозахисних громадських організацій.

На жаль, редакції невідомі прізвища всіх стипендіатів. У Харкові, враховуючи клопотання Харківської правозахисної групи, Харківська обласна державна адміністрація висунула кандидатом на отримання цієї стипендії Степана Сапеляка, який зараз отримує цю стипендію.

Коротенькі відомості про Степана Сапеляка можна отримати в “ПЛ” № 10 (266) за 2002 рік

 Поділитися