MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Заява Гільдії власних кореспондентів центральних ЗМІ в Одесі:

05.12.2003   
Замість того, щоб розслідувати реальні факти переслідувань журналістів, українська влада своєю показною турботою намагається дискредитувати головного редактора газети "Дзеркало тижня" Володимира Мостового (28.05.2003)

Замість того, щоб розслідувати реальні факти переслідувань журналістів, українська влада своєю показною турботою намагається дискредитувати головного редактора газети "Дзеркало тижня" Володимира Мостового. Про це йдеться в заяві Гільдії власних кореспондентів центральних ЗМІ в Одесі, ухваленій 28 травня.

Як передає кореспондент УНІАН, у документі, зокрема, зазначається, що "як чергову спробу дезорієнтувати громадськість України – дискредитувати репутацію редактора "Дзеркала тижня" В.Мостового розцінює Гільдія власних кореспондентів центральних ЗМІ в Одесі розгорнуту олігархічними силами кампанію переслідування лідера незалежного тижневика". (УНІАН: В.Мостовий став лауреатом програми "За свободу і майбутнє засобів масової інформації". У повідомленні про нагородження підкреслювалося, що В.МОСТОВОМУ доводиться "працювати в умовах погроз та постійних переслідувань". Після цього, Президент України Леонід Кучма зобов’язав керівників МВС, СБУ та Генеральної прокуратури розслідувати факти погроз і переслідувань на адресу головного редактора "Дзеркала тижня" і зобов’язав силовиків забезпечити надійну професійну охорону журналіста від ймовірних злочинних зазіхань.)

Члени Гільдії одеських власкорів провідних київських, московських та інших видань не приховують, що схиляються перед "незаперечним професійним і моральним авторитетом В.Мостового, свого часу обраного головою Комісії з журналістської етики", і вважають цілком заслуженим удостоєння його "Премії за свободу і майбутнє засобів масової інформації".

"Нас вражає цинізм влади, що "не помічає" численних чиновницьких утисків та переслідувань журналістів, зокрема, у південних областях, на Буковині та Донбасі, погроз на їх адресу, ущемлень професійних прав, нерозкритих правоохоронцями замовних убивств, – наголошується в заяві, ухваленій зборами Гільдії. – Зате на словах владна верхівка демонструє мало не батьківське піклування про безпеку керівника "Дзеркало тижня" В.Мостового, котрий за допомогою до правоохоронних структур взагалі не звертався".

Навпаки, зазначається в документі, "нерідко саме завдяки виступам впливового "ДТ" вдається захистити від чиновницького свавілля регіональні ЗМІ та окремих журналістів, як було нещодавно зупинено, зокрема, розправу над місцевою газетою "Вексель". Хоча, констатували автори заяви, "в умовах безкарних погроз і шантажу незалежних ЗМІ далеко не завжди вдається досягти торжества справедливості, в чому довелось пересвідчитися і в травні 2003 року – на прикладі розбійного нападу на співробітника телекомпанії "Одеса плюс" і традиційного "буксування" слідства".

На зборах гільдії було обговорено ситуацію, що склалася навколо компанії "Одеса плюс", одного із співробітників якої госпіталізовано після розбійного нападу, а тележурналістів Леоніда Сущенка, Ніну Зайцеву та інших продовжують шантажувати телефонними погрозами про напад чи підпал телекомпанії, якщо не буде припинено випуски програм "з проблем міського комунального господарства".

Обурив журналістів і найсвіжіший факт шантажу: 28 травня троє невідомих увірвалися до редакції газети "Работа и отдых". Вони передали редактору цього опозиційного видання Олександру Реві пропозицію від своїх "знайомих": "Краще вам цією справою не займатися: маєте ж гарну вивіску, от і працюйте та відпочивайте, а треба буде – вони з вами зустрінуться!". О.Рева пов’язує ці погрози з публікацією його газетою запиту народного депутата Олексія Козаченка до силовиків щодо розбійного нападу на співробітника "Одеси плюс"

Олександра Мізіна. UNIAN

Інститут масової інформації, 29.05.2003
 Поділитися