MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Апеляційний суд Черкаської області залишив в силі вирок у “справі Ляшка”

05.12.2003   
Апеляційний суд Черкаської області, розглянувши сьогодні апеляцію головного редактора газети "Свобода" Олега Ляшка і його адвоката Богдана Ференца, залишив без змін вирок, винесений редактору в лютому цього року Соснівським райсудом Черкас.

Як повідомляв ForUm, Соснівський райсуд Черкас 5 лютого 2003 р. визнав Олега Ляшка винним у тому, що він в березні минулого року погрожував і чинив фізичний опір співробітникам міліції і прокуратури при проведенні обшуку в друкарні МП "Республіка", скоївши злочин, передбачений частиною 2 статті 342 КК України.

Нагадаємо, що обшук у друкарні завершився абсолютно незаконним вилученням 107-тисячного тиражу газети "Свобода" (в числі, зокрема, повідомлялося про зловживання тогочасного генпрокурора України Михайла Потебенька). Це був уже повторно надрукований тираж: напередодні невідомі бандити здійснили напад на машину МП "Республіка", яка перевозила газету до Києва, викрали весь тираж і втопили його в річці.

Прокуратура, однак, порушила кримінальну справу про зловживання посадових осіб МП "Республіка", в рамках якої і був проведений обшук. Головний редактор "Свободи" відмовлявся віддати повторно надрукований тираж, за що був ув’язнений до ІТУ, а потім засуджений.

В апеляції вказувалося, що суд "однобоко і неповно дослідив фактичні обставини справи", механічно переніс аргументацію із звинувачувального висновку досудового слідства у вирок, який через це не може вважатися законним.

За клопотанням О.Ляшка судді переглянули міліцейський відеозапис подій 24 березня 2002 року в друкарні. До цього запис двічі переглядали в ході судового процесу в Соснівському райсуді. Як зазначає кореспондент ForUm’у, судді Апеляційного суду також могли пересвідчитися, що жоден кадр відеозапису не зафіксував ніяких незаконних дій з боку Олега Ляшка (ніяких поштовхів, ніяких погроз, навпаки, О.Ляшко на записі гранично ввічливий у спілкуванні з правоохоронцями). Зате на записі чудово видно, як міліція перешкоджає вивозу тиражу газети з друкарні і потім повністю його вилучає (не маючи на це законних підстав).

Журналіст в останньому слові заявив, що, подивившись відеозапис, "будь-яка неупереджена людина зробить висновки, прямо протилежні висновкам, зробленим прокуратурою". На думку редактора "Свободи", саме співробітники міліції і прокуратури скоїли тоді карний злочин, незаконно вилучивши тираж (він досі зберігається в Черкаській облпрокуратурі) і завдавши збитків редакції газети в розмірі 74 000 гривень. "Усі ці справи проти мене і проти МП "Республіка" це лише спроба з їхнього боку уникнути відповідальності за скоєний злочин", - сказав О.Ляшко.

Судді радилися майже годину, після чого винесли вердикт: апеляційну скаргу залишити без задоволення, вирок Соснівського райсуду – без змін.

Андрій Лубенський, для ForUm’у

http://ukr.for-ua.com/news/2003/05/13/152634.html
 Поділитися