MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Київська незалежна медіа-профспілка виносить на обговорення широкого загалу питання щодо критеріїв видачі прес-карт

05.12.2003   
Таке рішення було прийнято на засідання комітету профспілки, повідомили УНІАН. Свою думку можна висловити на сайті профспілки.

Як зазначили у медіа-профспілці, у комітеті є кілька позицій щодо того, хто матиме право отримати таку прес-карту. Зокрема, частина комітету вважає, що слід обмежитися єдиним критерієм – членством у профспілці. Інші члени комітету дотримуються думки, що для отримання прес-карти член КНМП повинен ще й займатися професійною журналістською діяльністю.

Як повідомляв УНІАН, Київська незалежна медіа-профспілка розробляє процедуру надання вільним журналістам спеціальних посвідчень – прес-карт, що засвідчуватимуть їхній журналістський статус. Прес-карти надаватимуться для можливості акредитації при органах державної влади.

У КНМП уточнили, що з проблемою акредитації стикаються не лише вільні та позаштатні журналісти, що не мають редакційних посвідчень, а й працівники інтернет-видань, які не є суб’єктами законодавства про ЗМІ.

У комітеті профспілки пояснили, що законодавство передбачає, зокрема, акредитацію на вимогу журналіста за наявності документів, що підтверджують його професійну спеціалізацію, або за рекомендацією професійного об’єднання журналістів.

Таким чином, КНМП запропонує працівникам інтернет-видань, вільним та позаштатним журналістам отримати прес-карту профспілки, яка засвідчуватиме їхню особу і статус журналіста, а також відповідатиме вимогам прес-служб органів влади і чинного законодавства. Вона вважатиметься рекомендацією журналістського профоб’єднання і підтверджуватиме профспеціалізацію власника. Порядок надання прес-карт та перелік необхідних для цього документів зараз розробляється.

Медіа-профспілка також має намір узгодити з прес-службами провідних органів держвлади форму та порядок надання прес-карт вільним журналістам, а також процедуру їхньої акредитації на постійній основі та процедуру разових акредитацій на окремі заходи.

Полтавський обласний медіа-клуб. Електронний бюлетень

"Свобода слова. Полтавщина." N23, 30.04.2003.

 Поділитися