MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Суд в Одесі заборонив заплановані акції протесту.

09.12.2003   
Ігор Столяров
але вони відбудуться.... Не зважаючи на заборону Приморського місцевого суду м.Одеси провести заплановані на 25 січня акції протесту - демонстрацію та Народне віче проти підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, акції опозиції відбулися. Учасники Народного Віча одноголосно висловили недовіру міському голові Руслану Боделану.
24 січня Одеська судова гілка влади знову відзначилася. Цього разу серед “передових” був Приморський районний суд та суддя Ірина Пучкова. Раніше такої оперативності у лавах судів не спостерігалося, а цього разу наче прорвало...

22 січня Приморський районний суд Одеси отримав з мерії прохання заборонити заплановані на 25 січня акції протесту (демонстрацію та Народне віче) проти підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, а вже 23 числа до представників УРП “Собор”, партії “Батьківщина” та КПУ надійшли запрошення взяти участь у судовому засіданні.

24 січня суд відбувся. Він тривав майже п’ять годин. Три з них відчувалося шалене протистояння, бо суддя Ірина Пучкова не задовольнила жодного з клопотань представників опозиції та їхніх адвокатів. Не допоміг навіть той факт, що запрошені до суду організатори акцій протесту не були ознайомлені з претензіями, висловленими на їхню адресу з боку міського голови Руслана Боделана. Цікаво, що представник позивача Андрій Пучков прийшов до залу суду не маючи відповідного посвідчення особи, і цей факт теж став причиною тривалого протистояння.

Не було враховано і вимогу присутнього у залі суду, у якості адвоката відповідачів, Президента Одеської Правозахисної академії Валерія Кочетова, про недовіру судді Ірині Пучковій. Не задоволено прохання опозиції дозволити тележурналістам знімати на відеоплівку перебіг подій у залі суду.

Власне, пані Пучкова досить своєрідно поставилася до присутніх на засіданні суду операторів телекомпаній “РІАК” та “Одеса плюс”. Їм було наказано негайно прибрати камери та припинити зйомки. Всі нагадування про права працівників мас медіа, право на вільну інформацію були проігноровані. Повним мовчанням вона відреагувала і на прохання кореспондента радіо “Свобода” висловити її точку зору на претензії опозиції та власну оцінку скандальних подій на процесі.

На подібне прохання від кореспондента радіо “Свобода” до заступника начальника юридичного відділу Андрія Малахіна – останній відповів: “Я не бажаю давати Вам інтерв’ю. Я маю таке право...”

На знак протесту проти поведінки судді Ірини Пучкової представники опозиції відмовилися брати участь у засіданні суду і вийшли з залу. Разом з представниками УРП “Собор”, партії “Батьківщина” та КПУ із залу суду вийшли і голови регіональних організацій “Братство” та “Українське братство”. Але, цей протест суддя назвала “безпідставним” і продовжила процес.

Наприкінці було оголошено рішення суду, яким заборонено заплановані на 25 січня демонстрацію центральними вулицями міста та Народне віче опозиції на Думській площі проти підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. У оголошеному документі висловлено вимогу дотримуватися рішення міської Ради про проведення мітингів та вуличних акцій.

Тим часом, представники опозиції рішуче заявили, що від запланованих акцій протесту не відмовляться і все заплановане на 25 січня відбудеться.

За словами Голови Одеської обласної організації УРП “Собор” Федора Нарійчука:

“Процес у Приморському райсуді Одеси викликав у мене шок. Тут можна переконливо твердити, що суддя виконувала замовлення зацікавлених осіб і говорити про об’єктивне ведення засідання не доводиться.

Ми не мали можливості ознайомитися з позовною заявою міського голови та претензіями міськвиконкому.

Така поведінка вбиває у людей віру у те, що домогтися справедливості можливо. Це реальний приклад сутності української законодавчої, виконавчої та судової гілок влади. Судова гілка сьогодні захищає не людей, а інтереси влади”.

Голова Одеської організації “Братство” Олесь Янчук переконаний, що “подібні процеси відбувалися в Україні наприкінці 80-х років, на початку 90-х років минулого століття. Мені неодноразово довелося перейти через ці суди і саме тому було прикро, що це повторюється і у незалежній Українській державі”.

Лідер обласної організації УНА – УНСО Андрій Юсов запевнив, що акція 25 січня відбудеться за умови будь якої погоди. “Це рішення Коаліції громадських організацій, це рішення звичайних одеситів. Влада має зрозуміти, що рішення, які є проти інтересів більшості одеситів, вона повинна скасувати...”

Тим часом, крім судів влада задіяла також інші важелі впливу. Саме на час проведення акції міська влада підготувала акції для ветеранів, несподівано для багатьох саме на 25 січня у школах міста заплановане проведення зборів батьків.

P.S.
Незважаючи на спротив з боку міської влади та вельми холодну погоду одесити відгукнулися на заклик опозиції сказати рішучий протест проти рішення Одеського міськвиконкому про підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги.

25 січня учасники акції протесту зібралися на Куліковому майдані і пройшли демонстрацією центральними вулицями міста.

На Думській площі, біля будинку мерії, було проведено Народне віче. Тут були присутні від семи до десяти тисяч одеситів.

Учасники заходу одноголосно ухвалили резолюцію, в якій вимагають:

“Терміново скликати позачергову сесію міської Ради на якій депутати повинні:


  1. Скасувати рішення Одеської міської Ради “Про підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги”;

  2. Скасувати рішення про підвищення цін на проїзд у маршрутних таксі;

  3. Скасувати рішення про запровадження похвилинної тарифікації за внутрішні міські телефонні розмови”.



У разі невиконання цих вимог автори резолюції пообіцяли розпочати кампанію за дострокове припинення повноважень Одеського міського голови та Одеської міської Ради, “як таких, що нехтують передвиборчими обіцянками та правами мешканців міста. Зворотного шляху немає”.

Учасники Народного Віча одноголосно висловили недовіру міському голові Руслану Боделану.
 Поділитися