MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Про проект Закону України про внесення змін до Закону України „Про свободу совісті та релігійні організації“, поданий Кабінетом Міністрів України

09.12.2003   
Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності, розглянувши проект Закону України про внесення змін до Закону України „Про свободу совісті та релігійні організації“, поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 1281), схвалив його.

Комітет відзначає, що проект Закону України про внесення змін до Закону України „Про свободу совісті та релігійні організації“ є новою редакцією Закону України „Про свободу совісті та релігійні організації“ з цілком обґрунтованими змінами, внесеними з метою унормування ряду положень даного Закону відповідно до рекомендацій Парламентської Асамблеї Ради Європи № 190 (1995) щодо впровадження в законодавство про свободу совісті та релігійні організації норм та стандартів Ради Європи, а також відповідних норм Конституції України, які в сукупності з накопиченим досвідом застосування цього законодавства дають можливість удосконалити цілий ряд його правових норм шляхом внесення до них змін.

Даний законопроект пропонує суттєво доповнити чинне законодавство про свободу совісті та релігійні організації новими правовими положеннями, якими:

– урівнюються в правах громадяни, які навчаються в середніх і вищих духовних навчальних закладах з відривом від виробництва, з учнями і студентами відповідних державних навчальних закладів;

регулюються питання надання правоздатності юридичної особи об’єднанням релігійних організацій;

визначаються порядок і умови поступового повернення релігійним організаціям об’єктів колишньої церковної власності;

розширюються права релігійних організацій на культурно-освітню і благодійну діяльність, вони можуть бути засновниками власних благодійних організацій тощо.

Однак Комітет вважає за необхідне внести ряд суттєвих пропозицій до даного законопроекту.

На думку Комітету, безпідставною і необґрунтованою є вимога щодо подання на реєстрацію статутів (положень), нотаріально засвідчених основоположних документів релігійними організаціями, які підпорядковані закордонним релігійним центрам. У проекті даного Закону відсутнє визначення порядку функціонування релігійних організацій, які не мають статусу юридичної особи і функціонують із незареєстрованими статутами та інше.

Підсумовуючи вищевикладене, Комітет з питань культури і духовності пропонує Верховній Раді України прийняти проект Закону України про внесення змін до Закону України „Про свободу совісті та релігійні організації“ за основу у першому читанні.

Доповідачем цього законопроекту визначено Бондаренка Віктора Дмитровича – Голову Державного комітету України у справах релігій, а співдоповідачем – Косіва Михайла Васильовича – голову підкомітету у справах релігій Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності.

Голова Комітету Л. Танюк

 Поділитися