MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Публікації про причетність Президента до вбивства Г.Гонгадзе трактуються як втручання в його дії за ст.344 КК.

10.12.2003   
Генеральна прокуратура вважає, що публікація у засобах масової інформації, брошурах, інших виданнях матеріалів, спрямованих на незаконний вплив на Президента України з метою перешкодити виконанню ним службових обов’язків, за ознаками злочину передбаченого частиною 1 статті 344 Кримінального кодексу України.
31 березня до редакції „Інформбюлетеня“ з’явився працівник прокуратури м. Кременчука. Свій візит він пояснив тим, що оскільки в газеті було чимало публікацій про справу Георгія Гонгадзе, головного редактора Тамару Просяник за дорученням Генеральної прокуратури України хочуть допитати як свідка. Зокрема, стосовно публікації від 5 грудня минулого року – „За голову Гії Гонгадзе – мільйон доларів“. У матеріалі, автором якого є Т. Просяник, ішлося про прес-конференцію заступника Генпрокурора Шохіна у грудні минулого року, на якій він, зокрема, висловив таку версію загибелі журналіста: ішов, упав, зламав голову. А також пан Шохін стверджував, що справа Гонгадзе вигадана, аби підставити президента. У статті згадувалося й про те, що Генеральний прокурор України Святослав Піскун призначив премію в розмірі 1 мільйон доларів за допомогу в розкритті вбивства Гонгадзе.

Редактор „Інформбюлетеня“ Т. Просяник розцінює це як намагання через порушення кримінальної справи (а далі – засудження та ув’язнення) за одне-єдине речення в статті закрити рота незалежній журналістці. Хоча в публікації від 5 грудня нічого нового з того, про що писала газета впродовж останніх трьох років, не було.

На запитання співробітника прокуратури м. Кременчука, чому газета написала про зв’язок між Л. Кучмою і зникненням Г. Гонгадзе, Т. Просяник написала у поясненні: „У справі звинувачення президента Л. Кучми у зникненні Гонгадзе і замовленні його вбивства можуть бути доказом плівки майора Мельниченка, оприлюднені Олександром Морозом у Верховній раді 28 листопада 2000 року, цілісність та автентичність яких були підтверджені висновком експерта Бруса Кеніга (компанія „Бек Тек“, США).

Людмила Кучеренко

Нижче наведений текст Доручення Генеральної прокуратури від 20 березня 2003 року № 06/2-30016-03/544


ГЕНЕРАЛЬНА ПРОКУРАТУРА УКРАЇНИ

01601. м. Київ вул. Різницька 13/15

㎤“ березня 2003 року № 06/2-30016-03/544

Прокурору Полтавської області державному раднику юстиції 2 класу

Гаврилюку М.І.

ДОРУЧЕННЯ

(в порядку ст. 118 КПК України)

Генеральною прокуратурою України розслідується кримінальна справа

№ 49-1120, порушена за фактами публікацій у засобах масової інформації, брошурах, інших виданнях матеріалів, спрямованих на незаконний вплив на Президента України з метою перешкодити виконанню ним службових обов’язків, за ознаками злочину, передбаченого частиною 1 статті 344 Кримінального кодексу України.

Встановлено, що 05.12.02 року в газеті „Інформаційний бюлетень“ м.Кременчука тиражем 4000 примірників надрукована стаття невідомого автора „За голову Гії Гонгадзе мільйон доларів!“ в якій міститься наступна цитата: „ ... Сьогодні вже ні для кого не секрет: замовником убивства свідомим чи не свідомим був Президент Кучма ...“

На підставі викладеного, прошу доручити підлеглим працівникам в стислі строки встановити юридичну адресу видання, керівників та засновників, а також місце їх постійного проживання, автора вказаної статті, його постійне місце проживання та чи не друкується він під псевдонімом.

Крім того, прошу, вилучити з вищезгаданого видання один примірник газети, а також рукописи статті і документів, які надійшли до редакції та стали підставою для надрукування такого тексту в газеті.

В ході виконання даного доручення, прошу допитати головного та виконавчого редактора видання з наступних питань: на підставі яких документів була надрукована ця стаття, хто був ініціатором, чи перевірялась достовірність інформації, викладеної в статті, хто замовляв надрукування статті. З приводу надання матеріалів та надрукування статгі допитати авторів.

Провести інші дії, необхідність в яких виникне під час виконання цього доручення.

Отриману інформацію прошу направити до Генеральної прокуратури України.

За додатковою інформацією звертатись по тел.: (8-044) 290-05-80.

Додаток: постанова на 1 арк.

З повагою,

Начальник відділу головного слідчого управління

Генеральної прокуратури України

державний радник юстиції 3 класу В.Г. Жербицький


П О С Т А Н О В А

про проведення виїмки

м Київ

17 березня 2003 року.

Начальник відділу з розслідування кримінальних справ про злочини у сфері службової діяльності Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України державний радник юстиції З класу Жербицький В.Г., розглянувши матеріали кримінальної справи № 49-1120, –

В С Т А Н О В И В:

В ході розслідування вказаної справи виникла необхідність в вилученні документів, які надійшли до редакції та стали підставою для надрукування в газеті „Інформаційний бюлетень“ м.Кременчука, що вийшла 05.12.02 року тиражем 4000 примірників статті невідомого автора „За голову Гії Гонгадзе мільйон доларів!“.

Вказані документи зберігаються в редакції вищезгаданої газети.

На підставі викладеного, керуючись ст. 130, і 78 КПІК України,-

П ОСТА Н О В И В :

В редакції газети „Інформаційний бюлетень“ м.Кременчука провести виїмку всіх документів, які відносяться до надрукування в згаданій газеті 05.12.02 року статті невідомого автора „За голову Гії Гонгадзе мільйон доларів!“ та самого примірника з статтею вказаної газети.

Копію постанови направити Генеральному прокурору України.

В.Г. Жербицький

Начальник відділу з розслідування кримінальних справ про злочини у сфері службової діяльності Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України державний радник юстиції 3 класу.

Коментар „ПЛ“:
Якщо трактувати ст.344 так, як її трактує Генеральна прокуратура, то будь яке суспільне обговорення будь яких гострих питань, що стосується високих посадових осіб можна вважати кримінальним злочином. Отже, тлумачення ст.344 Генеральною Прокуратурою створює новий, дуже небезпечний прецедент, який є безпосереднім наступом на свободу слова. Здається, наша влада не хоче прислуховуватися до жорсткої критики з боку світової спільноти щодо порушень свободи слова в Україні.

Більш того, переслідування редактора „Інформаційного бюлетеню“ п. Просяник свідчить про те, що ситуація з вільними ЗМІ погіршується настільки, що ми майже дійшли до рівня колишнього СРСР.

Ми сподіваємось, що парламентські Комітети з питань свободи слова та інформації і Комітет з питань прав людини, національних меншин, і міжнаціональних відносин розглянуть цей випадок і нададуть йому належну оцінку.
 Поділитися