MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Позови шести українців частково задовольнив Європейський суд з прав людини.

10.12.2003   
Європейський суд з прав людини Страсбурзі частково погодився зі скаргами українських в’язнів та зобов’язав українську державу виплатити шістьом позивачам компенсації в розмірі від однієї до трьох тисяч євро.

До Європейського суду з прав людини звернулися українські засуджені, яким свого часу страту було замінено на довічне ув’язнення, після того, як Україна відмовилася від смертної кари. Розгляд позовів, що надійшли з України тривав більше п’яти років. Суд у Страсбурзі частково погодився зі скаргами українських в’язнів. Зокрема, судді визнали, що в тюрмі в Івано-Франківську порушувалося право на віросповідання, оскільки двом позивачам не дозволяли зустрітися із священиком. У сімферопольській в’язниці одному з позивачів забороняли інтимні побачення з дружиною, що суд розцінив як порушення права на сімейне життя. Визнано, що всі шестеро утримувалися в нелюдських умовах під час очікування страти. Водночас, посилаючись на висновки експертів, Страсбурзький суд не погодився з тим, що в івано-франківській тюрмі в’язнів били, та відмовився визнавати керівництво хмельницької тюрми винним у захворюванні позивача на туберкульоз. Європейський суд з прав людини зобов’язав українську державу виплатити шістьом позивачам компенсації в розмірі від однієї до трьох тисяч євро. Окрім того, суд має зобов’язати Україну вдосконалити чинне законодавство й судову практику.

Володимир Яворський,

30.04.2003

 Поділитися