MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Права пацієнта захищені у суді.

12.12.2003   
Ленінський районний суд міста Вінниці задовольнив частково позов матері хворої дитини, яка не отримувала належні безкоштовні ліки.
Ми публікуємо рішення місцевого суду у тому вигляді, в якому отримали його. У нас є низка питань стосовно деяких фактів, на які посилається суд

Так, не дуже зрозуміло, як трапилося, що хвору дитину зняли з обліку в психіатричній лікарні ім.Ющенко.

Також з наведеного тексту не зрозуміло, які препарати Гуськова В.П. купувала за свій кошт: чи то були протисудомні препарати, але такі, що не входять до затвердженого переліку, тобто які лікарі не повинні виписувати хворому. Або то були ліки, які були потрібні хворому, але не в зв’язку з його основною хворобою. Сподіваємося, що це з’ясують в апеляційній інстанції, якщо будуть подані апеляційні скарги.

Вважаємо, що рішення Ленінського районного суду міста Вінниці є важливим прецедентом і, на нашу думку, позитивним, бо право пацієнта дуже рідко знаходить своє рішення в суді.

Кожне таке рішення – крок вперед до цивілізованих відносин між пацієнтом та медичним закладом.

Редакція „ПЛ“

Рішення

Ім’ям України

7 травня 2003 року Ленінський районний суд міста Вінниці в складі:

головуючого: Токар Л.В. при секретарі: Дмитрук І.М. за участю адвоката: Палія В.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом Гуськової Валентини Павлівни до управління охорони здоров’я у Вінницькій області, міського управління охорони здоров’я, обласної психоневрологічної лікарні ім. Ющенко про відшкодування матеріальної та моральної шкоди,

встановив:

Гуськова ВЛ. звернулась до суду з позовом до відповідачів про відшкодування матеріальної та моральної шкоди. В судовому засіданні змінила свої позовні вимоги, збільшивши їх розмір, пояснюючи в судовому засіданні, що її неповнолітній син Гуськов П.Б. є інвалідом, хворіє на епілепсію, якому чинним законодавством передбачено безкоштовний відпуск протисудомних ліків. Оскільки її син регулярно не отримував ліки, вона вимушена була купувати їх на свої кошти, а тому просить суд відшкодувати з відповідачів матеріальну шкоду в сумі 2650 грн. 97 коп. Крім того, вважає, що їй завдано моральної шкоди, що виразилось в погіршенні її життєвого рівня, перенесення моральних страждань. Просить суд стягнути також моральну шкоду в сумі 10 000 грн.

Представник позивачки підтримав в судовому засіданні позовні вимоги своєї довірительки.

Відповідачі позов не визнали.

Заслухавши пояснення сторін, свідків, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Як встановлено в судовому засіданні, неповнолітній Гуськов П.Б. хворіє з дитинства на епілепсію. Згідно медичного висновку № 24 від 19.04.2000 року являється інвалідом, з 1995 року взятий на облік в обласній психоневрологічній лікарні їм. Ющенко, де знаходився під наглядом лікарів.

Згідно з Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 5.12.1991 року № 175 має право на отримання соціальної пенсії.

Крім того, згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 17.08.1998 року № 1303 „Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення за певними категоріями захворювання“ має право на щомісячне пільгове забезпечення протисудомними ліками.

Як вбачається з наказу № 193 від 18.06.2001 року управління охорони здоров’я у Вінницькій області „Про порядок отримання, обліку, використанні, звітності ліки, закуплені за рахунок централізованого фонду, управлінням“, розподіл ліків, закуплених за рахунок централізованого фонду управлінням охорони здоров’я облдержадміністрації для хворих, що отримують протисудомну терапію в амбулаторних умовах, здійснюється згідно списків, наданих лікувально-профілактичними закладами області.

З довідки управління охорони здоров’я у Вінницькій області від 4.11.2002 року № 03-7-231 про доповнення до листа управління від 30.10.2002 року № 03-7-2293 по справі Гуськової В.П. (а.с.50) слідує, що у 1998-2000 роках забезпечення хворих дітей на епілепсію м. Вінниці ліками для амбулаторного лікування здійснювалось за рахунок кошторису доходів і видатків обласної лікарні ім. Ющенко. В 2001 –2002 роках закупівля ліків даної категорії хворих проведена централізовано управлінням охорони здоров’я облдержадміністрації згідно списків, наданих лікарнею ім.Ющенко.

В 2001 році хворий Гуськов П.Б. не був включений обласною лікарнею ім. Ющенко в список хворих по м. Вінниці, однак після звернення його матері до управління охорони здоров’я у Вінницькій області наказом № 298 від 26.09.2001 року „Про доповнення списку дітей, які отримують протисудомні ліки, закуплені за рахунок централізованого фонду управління“ включений в список дітей м. Вінниці. Начальнику міського управління охорони здоров’я наказано організувати отримання і видачу препарату персонально хворому Гуськову П.Б. Відповідно до ст. 5 Закону України „Про психіатричну допомогу“ державою гарантується фінансування у наданні психіатричної допомоги в обсязі, необхідному для забезпечення гарантованого рівня та належної якості психіатричної допомоги.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 17.08.1998 року № 1303 „Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів“ передбачено відпуск безкоштовних протисудомних ліків хворим на епілепсію.

В судовому засіданні встановлено, що безкоштовні рецепти хворому Гуськову П.Б. виписувались, однак позивачка купувала ліки також за свої кошти, що підтверджується наданим нею суду товарними чеками на суму 2650 грн. 97 коп., оскільки її син не був повністю забезпечений безкоштовними ліками в об’ємі, встановленому лікарями і необхідними для подальшого його лікування. Таким чином, управління охорони здоров’я у Вінницькій області, міське управління охорони здоров’я належним чином реагували на звернення позивачки, а тому суд не вбачає їх винної бездіяльності.

Обов’язок брати на облік, а також надання списків на відпуск безкоштовних ліків хворих на епілепсію, в тому числі і Гуськова Р.Б., покладено безпосередньо на обласну психоневрологічну лікарню ім. Ющенко. Посилання представника відповідача – лікарні ім. Ющенко на те, що не було лікаря-спеціаліста, тобто особи, яка б займала цю посаду, не звільняє лікарню ім. Ющенко від обов’язку забезпечення ліками хворого, якого в період розгляду в суді даної справи було лікарнею знято з обліку. Позивачка на даний час не працює, знаходиться по догляду за хворою дитиною до 16 років, при цьому несе відповідні моральні страждання.

Враховуючи вищенаведене, суд вважає, що в даному випадку вимоги позивачки Гуськової В.П., яка понесла матеріальні витрати, є підставними і обґрунтованими, і суд вважає їх стягнути в повному об’ємі, а також моральну шкоду, яка підлягає частковому задоволенню.

Керуючись ст.ст. 440, 440-1 ЦК України, ст.ст. 15, 30, 62, 202 ЦПК України, – Суд

Вирішив:

Позов задовольнити частково.

Стягнути з Вінницької обласної психоневрологічної лікарні ім. Ющенко на користь Гуськової Валентини Павлівни 2650 грн.97 коп. матеріальної шкоди та 900 грн. моральної шкоди.

В позові до управління охорони здоров’я у Вінницькій області, міського управління охорони здоров’я – відмовити.

Рішення може бути оскаржено в апеляційний суд Вінницької області протягом одного місяця.

 Поділитися