MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Підвищення цін в Одесі відбувається необґрунтовано.

12.12.2003   
Ігор Столяров, Одеса
Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України констатувала, що підвищення тарифів на водопостачання та водовідведення не мало достатнього економічного обґрунтування та розрахунків.
30 травня в Одесі провела чергове робоче засідання тимчасова слідча комісія Верховної Ради України, яка має на меті перевірити обґрунтованість підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги в Одесі.

За підсумками засідання учасники комісії провели прес-конференцію для журналістів.

Як повідомили журналістам, заслухавши доповіді експертів, комісія вже зараз, на підставі вивчених матеріалів, може зробити попередні висновки про наступне:

- збиткова діяльність „Одесводоканалу“ є штучно створеною,

- викликає сумніви доцільність не профільної діяльності „Одесводоканалу“, який має величезні не обґрунтовані втрати води, що оплачує населення міста, не має диференційованого розрахунку тарифів для різних категорій споживачів.

Комісія, у поширеному серед мас-медіа пресовому релізі, констатувала, що підвищення тарифів на водопостачання та водовідведення не мало достатнього економічного обґрунтування та розрахунків.

Проведено робочу зустріч з керівниками постійних комісій обласної та міської Рад, на яких відбувся обмін думками з приводу ситуації з тарифами на комунальні послуги в Одесі та інших містах Одеської області, висловлена спільна зацікавленість у співпраці депутатів місцевих Рад зі слідчою комісією.

За словами Голови тимчасової слідчої комісії, народного депутата України Олексія Козаченка: - „Аргумент, який весь час лунає від представників влади, про те, що у них було все обґрунтовано, і є експертні висновки щодо підвищення тарифів, є неправдою. Таку думку мають кваліфіковані експерти.

Керівники „Одесводоканалу“, міської влади не зацікавлені у наведенні елементарного ладу в роботі „Одесводоканалу“.

Немає лічильників споживання води. Кожна сім’я в Одесі не знає, скільки вона фактично споживає. Наведені норми, які розраховуються без обґрунтування, по 350 літрів на одного споживача – є неправдивими. Фактичне споживання води є набагато меншим.

Якби лічильники споживання води були б у квартирах одеситів – підприємство „Одесводоканал“ став би банкрутом в рамках навіть діючих сьогодні тарифів.“

Учасники тимчасової парламентської слідчої комісії зазначили, що її робота ускладнюється не готовністю, або не бажанням окремих організацій міста, які причетні до роботи „Одесводоканалу“ йти на співпрацю. За такими фактами комісія ухвалила рішення звернутися до Генеральної прокуратури України про порушення посадовими особами чинного законодавства.

За словами члена комісії, народного депутата України Юрія Кармазина: - „Я Вам нагадаю, що Закон про статус народного депутата України зобов’язує (стаття 16) будь-якого керівника давати відповідь на запити протягом 10 днів. Ненадання інформації, або перекручення її, - це вже кримінальна відповідальність. Для слідчої комісії ця відповідальність є посиленою.

Ми проінформували керівництво облради і облдержадміністрації про те, що такі структурні підрозділи як Овідіопольська райдержадміністрація давала відповідь на запит комісії 34 дні, Біляївська райдержадміністрація – 27 днів, місто Південне – 26 днів, „Одесводоканал“ – 32 дні, Одеський міськвиконком - 31 день. А на деякі запити відповіді немає взагалі...“

Народний депутат України (фракція „Наша Україна“), член тимчасової парламентської слідчої комісії Валерій Асадчєв повідомив, що на зустрічі з окремими депутатами міськради стало відомо, що експертна оцінка щодо обґрунтованості підвищення цін, під час голосування на сесії, була надана лише експертами „Одесводоканалу“ і депутатам стверджували, що інших фахівців у цій галузі не існує.

„Цей рік став початком наступу на державні і комунальні монополії. У бюджеті 2003 року вперше закладені вимоги до уряду розпочати роботу над такими державними монополіями як „Укрзалізниця“ та деякими іншими. Що там робиться і які там тарифи - ніхто не знає. За 12 років ніхто ніколи цього не досліджував. Навіть податкові органи не можуть туди дістатися, з’ясувати фінансову діяльність цих монополістів“.

До парламентських канікул Верховну Раду України поінформують про проміжні висновки роботи тимчасової слідчої комісії, яка мала на меті перевірити обґрунтованість підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги в Одесі.

Спроби з’ясувати точку зору влади на цю проблему були безрезультатними. На прохання „Голосу Америки“ про інтерв’ю з міським головою Русланом Боделаном – керівник прес центру міськвиконкому Олексій Заричанський відповів відмовою.
 Поділитися