MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Хто відповідальний за призов хворих до армії?

12.12.2003   
Майя Крюкова, г.Харьков
Автор розповідає, що після проведеного ХОССМ моніторингу з’ясувалося, що ХОССМ та облвійськкомат мають різні списки хворих хлопців, яких вже комісовано з армії. Але хто ж знає повний список таких вояків?
В бюлетені „ПЛ“ №4 за цей рік був надрукований звіт про результати моніторингу якості весняного призову 2002 року.

Звіт був направлений голові Харківської обласної державної адміністрації Є.П.Кушнарьову та военкому Харківської області.

Після нашого звернення для вивчення результатів нашого моніторингу за розпорядженням голови Харківської обласної державної адміністрації Є.П.Кушнарьова була призначена комісія, до якої ввійшли відповідні фахівці. Головою комісії був призначений заступник головного лікаря обласної лікарні. Комісія з залученням медиків і членів ОВК повинна була розглянути всі справи 18-ти комісованих хлопців, про яких були наведені дані в звіті ХОССМ. На жаль, в роботі комісії не змогли взяти участь представники ХОССМ, які займаються цією проблемою. Тому на адресу керівників облдержадміністрації, обласного управління охорони здоров’я та военкому ОВК були направлені листи з висновками лікаря-експерта ХОССМ по кожному з 18-ти осіб, які були комісовані в перші 6 місяців строкової служби (ст.107 Наказу МОУ №2 від 1994 р.).

Крім того, в розмові з військовим комісаром ОВК було з’ясовано, що ОВК має відомості тільки стосовно 8-ми комісованих. І, до речі, ці прізвища не співпадають із списком ХОСМ.

ХОССМ звернулася до облвійськкомату та Управління охорони здоров’я Харківської облдержадміністрації з проханням пояснити причину таких розбіжностей Прізвища у цих списках не повторюються, то виходить, що таких солдат 26? Звичайно, було цікаво, як пояснюють цю ситуацію відповідні владні структури.

Відповідь від Управління охорони здоров’я можна вважати непрофесійною відпискою. А що стосується відповіді ОВК, то ХОССМ взагалі її не отримала, що є прямим порушенням ст.16 Закону „Про звернення громадян“.

Редакція „ПЛ“ звернулася з запитами стосовно цього до відповідних структур. В наступних числах ми проінформуємо читачів про наступні події.
 Поділитися