MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Духовна рада Одеси стурбована змістом законопроекту про внесення змін у діюче релігійне законодавство України.

12.12.2003   
Ігор Столяров, Одеса
Всі християнські лідери Духовної Ради християнських конфесій Одеси висловили глибоку стурбованість фактом схвалення профільним комітетом Верховної Ради України законопроекту про внесення змін у діюче релігійне законодавство України.
Єпископи-засновники Духовної Ради християнських конфесій Одеси і всі християнські лідери, що її складають, 20 червня висловили глибоку стурбованість фактом схвалення профільним комітетом Верховної Ради України законопроекту про внесення змін у діюче релігійне законодавство України. (№ 1281 від 12. 05. 2003).

“Крім того, нас серйозно непокоїть ігнорування нардепами постійних негативних висновків Всеукраїнської Ради Церков та резолюції круглого столу “законодавче забезпечення свободи віросповідання в Україні”, які висвітлюють офіційне ставлення до цього законопроекту практично всіх християнських церков і їх лідерів в Україні. Ми вважаємо, що статті 15 п. 7, ст.19 п. 3, ст. 25, 29, 30 руйнують один із здобутків молодої української демократії, яким є релігійна свобода. Крім того, ми вважаємо, що у разі прийняття цих ухвалених комітетом змін Україна порушить відповідні міжнародно-правові акти, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України. Прийняття цих поправок поверне суспільство у часи тоталітаризму, коли влада і цілковитий контроль над релігійними громадами повністю зосереджується в особі спеціальних чиновників на місцях, без виключення навіть найдрібніших сіл (ст. 30).

Виникає питання, що саме, чи доктрина якої конкретно конфесії буде критерієм визначення суто церковного терміну “канонічність”, яким оперує ст. 25 п. 3. Утиснутими у загальноосвітніх громадянських правах залишаються і студенти вищих духовних навчальних закладів, ст. 12” – наголошено у зверненні яке підписали Єпископ Одеський і Балтський Української Православної Церкви Київського Патріархату Паїсій, Єпископ Одеський і Симферопольський Римо-Католицької церкви Броніслав, Єпископ Німецької Євангелічно Лютеранської Церкви України Едмунд Ратц.

Єпископи висловили сподівання, що звернення “не залишить у байдужості усіх вірних заповітам Христа та викличе відповідну реакцію у людей доброї волі, на яких нехай перебуває завжди благословення Боже”.

Ігор Столяров, Одеса
 Поділитися