MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Проблеми інвалідів вимагають негайної уваги правозахисних організацій.

14.12.2003   
Віктор Почепцов, с.Домантів, Черкаська область
Чиновники Золотоніської райдержадміністрації збирали з організацій району гроші на допомогу дітям-інвалідам, а витрачали їх на бенкети та навчання працівників апарату?
В газеті "Вечірні Черкаси" № 27, що вийшла з друку 25 червня 2003 року журналісти Людмила Майборода, Денис Богатирьов розповіли скандальну історію про те як чиновники Золотоніської райдержадміністрації вимагали з різних організацій гроші для дітей-інвалідов, а витрачали їх на пиятики у місцевому кафе "Зустріч".

"Чиновники Золотоніської райдержадміністрації збирали з організацій району гроші на допомогу дітям-інвалідам, а витрачали їх на бенкети та навчання працівників апарату. Про це повідомив перший заступник прокурора області Петро Ковапь. Прокуратура Черкаської області порушила кримінальну справу за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами Золотоніського райуправління ветеринарної медицини. Протягом 2000 – 2003 років посадовими особами цієї установи, згідно з листами Золотоніської районної адміністрації, перераховувалися значні кошти для плати за концерти, подарунки та проведення доброчинних обідів для дітей-інвалідів. У ході прокурорської перевірки встановлено, що ніяких концертів не було, у їдальні райспоживтовариства дітей ніхто не харчував, ніяких подарунків вони не отримували, – розповів Петро Коваль.

Із зібраних райадміністрацією коштів (а це понад 30 000 грн.) діти-інваліди не отримали ні копійки.

Головного лікаря золотоніської ветеринарної медицини Віктора Вовка було затримано. Але слідчих прокуратури рівень простих виконавців не задовольнив, і вони примусили дати свідчення і голову райдержадміністрації Бориса Євмину. Адже він особисто підписував листи до організацій, за якими виділялися кошти на допомогу дітям-інвалідам.

Напередодні свого 45-річчя у 2000 році голова Золотоніської райдержадміністрації Борис Євмина підписав такий лист, адресований начальнику управління ветеринарної медицини Віктору Вовкові, в якому просив виділити 4000 грн. на організацію "благодійного" обіду:

"У переддень Міжнародного Дня Інвалідів районна державна адміністрація планує провести зустріч із дітьми-інвапідами, щоб хоча б на цьому святі діти змогли на декілька годин забути про свої проблеми, повірити в себе. Незважаючи на скрутне економічне становище, ми не маємо права залишати без уваги цих знедолених дітей. І тільки з вашою допомогою кожна дитина зможе відчути радість від побаченого концерту й отриманого подарунка на благодійному обіді".

Гроші було перераховано того ж дня. І, як стверджує прокуратура, 28 жовтня в місцевій їдальні "Зустріч" відбулося святкування ювілею голови Золотоніського району Бориса Євмини. На ювілеї були присутні приблизно 60 осіб в основному чиновники райдержадміністрації та актив району. Сьогодні більшість із них у розмові з журналістами взагалі відхрещуються від своєї присутності на святкуванні 45-річчя свого голови: нікому з них не хочеться нажити дурної слави. На банкеті подавали страви, які готували за спеціальним замовленням, а також ікру чорну і червону та ананаси. Було випито 40 пляшок горілки та коньяку, а також понад 50 келихів пива.

Понад сто батьків дітей-інвалідів Золотоніщини вже заявили працівникам прокуратури, що вперше чують про те, щоб їхнім дітям дарували бодай якісь подарунки чи влаштовували доброчинні обіди. Встановлено 10 подібних епізодів неіснуючого харчування дітей. Крім банкетів, гроші також використовували на оплату навчання працівниці адміністрації в одному з черкаських ВУЗів."

9 липня 2003 року таж сама газета "Вечірні Черкаси" повідомила, що "голова Черкаської обласної адміністрації Вадим Льошенко направив пропозицію на адресу Президента України Леоніда Кучми та прем’єр-міністра Віктора Януковича щодо звільнення з посади голови Золотоніської районної державної адміністрації Євмини Бориса Григоровича, як такого, що скомпрометував себе. До пропозиції додано подання прокуратури області на п’яти аркушах, де на підставі виявлених порушень обґрунтовується недоцільність перебування Бориса Євмини на нинішній посаді".

А 12 липня в іншій черкаській газеті "Вісник Золотоніщини" на захист Бориса Євмини з’явилося "Звернення до Президента України Леоніда Кучми" учасників бойових дій, інваліда II групи, капітана II рангу у відставці, голови первинної ветеранської організації с. Піщане Леоніда Несторовича Радченка та почесного голови районної ради ветеранів, учасника бойових дій, інваліда 1 групи, майора у відставці Семена Олексійовича Кривіцького.

"Ми дуже схвильовані повідомленнями преси, телебачення та радіомовлення про те, що у Золотоніському районі нібито не проводились і не проводяться ніякі заходи з ветеранами війни, і це стало приводом до подачі подання Президенту України Л. Д. Кучмі від голови Черкаської обласної державної адміністрації про звільнення з роботи голови Золотоніської райдержадміністрації Б. Г. Євмини. Ми, ветерани війни, категорично з цим не погоджуємося і підтверджуємо те, що райдержадміністрація разом з районною радою та радою ветеранів війни і праці постійно співпрацюють і надають суттєву допомогу людям похилого віку, особливо ветеранам війни і праці. За сприяння особисто голови райдержадміністрації Б; Г. Євмини обладнано чудовий кабінет для районної ради ветеранів, де проводиться прийом головою районної ради ветеранів Л. М. Бурковою людей похилого віку. При потребі у цьому кабінеті проводять прийом громадян похилого віку також спеціалісти структурних підрозділів райдержадміністрації.

У районі проводяться заходи по відзначенню свят та визначних подій, надається матеріальна допомога ветеранам, влаштовуються урочистості до Дня Перемоги, до 23 вересня – Дня визволення Золотоніщини від фашистських загарбників, до Дня захисника Вітчизни.

День Перемоги в районі відзначається як свято вшанування живих і полеглих воїнів. У кожному сільському населеному пункті завжди проходять зустрічі керівників органів державної виконавчої влади і місцевого самоврядування з ветеранською громадськістю. За сільськими радами району закріплені відповідальні працівники райдержадміністрації та районної ради щодо проведення заходів та відзначення Дня Перемоги, Дня визволення району, Дня визволення України від фашистських загарбників, Дня захисника Вітчизни. Керівники господарств надають ветеранам Великої Вітчизняної війни допомогу продуктами харчування. На свята організовують святкові концерти та обіди. У навчальних закладах району проходять зустрічі з учасниками Великої Вітчизняної війни з метою збереження пам’яті про подвиг українського народу в роки війни."

І далі головне: "Ми, ветерани війни і праці, вдячні нашому голові райдержаміністрації Б.Г. Євміні за увагу і допомогу у вирішенні проблемних питань нашого життя. Вдячні за те, що він – людина доброї душі, у будь-яку годину приймає нас, піклується про нас як рідний батько, розуміє нас і завжди допомагає."

Це звернення викликає, м’яко кажучи, подив. Вельмишановні ветерани, які оголосили себе захисниками інтересів людей похилого віку та інвалідів витрачали бюджетні та благодійні кошти на себе. Інша справа, коли б вони із своїх коштів – всі названі особи далеко не бідні – робили це. Бюджет виділяє на підтримку громадських організацій інвалідів 16 тисяч, але вони жодної копійки з них не отримали, приміщень не мають. Всі особи, які підтримали це звернення, в свій час займали керівні посади в районі і прекрасно розуміють необхідність виділення коштів на роботу громадських організацій, яких більше десятка. Більшість інвалідів перебувають в жалюгідному стані.

І гроші, замість влаштування "чудових кабінетів", можна потратити на пандуси – без бар’єрні під’їзди, зробити другі поручні на сходах, надати інвалідам електричні коляски, обладнати звукові світлофори. І такі заходи дійсно були б на користь інвалідам. А коли послухаєш таких "борців" за права інвалідів, то вони навіть не розуміють, що треба кошти тратити на інвалідів, слабо захищених, хворих, які потребують кошти на лікування. А зараз горе-керівники таких псевдоінвалідних організацій здебільшого плачуться про свої потреби. Дочці, наприклад, треба дім побудувати, зятю машину купити і т. і. Зрозуміло, такі керівники громадських організацій підривають авторитет НДІ, відповідно потребують якогось контролю за їх діяльністю. Дуже потрібно проводити семінари з прав людини для інвалідів. Важлива співпраця з іншими правозахисними організаціями.

На жаль, при перевірці на підприємствах виявлено десятки організацій, що звертаються за допомогою, називаючи себе інвалідськими. Їх шахрайство вдається, бо, як правило, немає списку таких організацій. Важливо координувати інвалідські організації в масштабах всієї України. Можливо, саме створений ними орган буде надавати Інформацію про зареєстровані правозахисні інвалідськІ організації, які в першу чергу потребують спонсорської допомоги. Зрозуміло, що це матиме рекомендаційний характер. В багатьох адміністраціях е радник по питанням інвалідських організацій, який очолює координаційну раду. Виходячи з того, що в Україні приблизно 3 млн. інвалідів (це тільки ті, що мають посвідчення), а якщо врахувати всіх інвалідів, які часто не можуть отримати посвідчення за станом здоров’я, то їх, на мою думку, буде не менш 6 млн.

Правозахисним організаціям треба більше уваги приділяти на освіті з питань прав людини серед інвалідів, бо необізнані часто потрапляють в тенета шахраїв.

P.S.Голова Золотоніського району Борис Євмина відповів на запитання кореспондента газети "Вечірні Черкаси", що він видав наказ розпочати службове розслідування, і коментувати цю історію він зможе тільки після того, як отримає результати цього розслідування. Стосовно того, чи підписував він лист до організацій з проханням виділити 4000 гривень на "доброчинний обід", Б.Євмина відповів: "Мені доводиться підписувати тисячі документів, і разом з іншими, можливо, мені підсунули і цей лист. Тому потрібно вивчити, хто його готував, хто замовляв гроші і на яких підставах вони перераховувалися. Але запевняю вас, що "на сторону" ці гроші не пішли. І прокуратурі непорядно підтасовувати цей лист під мій день народження."

Кореспондент наводить також думки мешканців Золотоноші: що цю історію витяг на світ божий через неприязні стосунки колишній міський голова Золотоноші Олексій Коваль, який нині працює першим заступником голови Черкаської облдержадміністрації, і що це наслідок боротьби за Золотоніський комбінат хлібопродуктів, який планується найближчим часом приватизувати.
 Поділитися