MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Відзначення 50-ої річниці Норильського повстання.

14.12.2003   
Повстання політв’язнів Норильських таборів – одна з забутих сторінок нашої історії. Вшановуючи ці події, безпосередні учасники подій в Норильську у 1953 році проголошували, що повстання у Норильську не було поразкою
Повстання політв’язнів Норильських таборів – одна з забутих сторінок нашої історії. Влітку 1953 року ув’язнені відкрито висловили свій протест проти нелюдських умов утримання в таборі. Ініціаторами повстання були саме українці, вишколені в лавах Української Повстанської Армії та Організації Українських Націоналістів.

У неділю 3 серпня у приміщенні Волинського обласного музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка відбулося відзначення 50-ї річниці повстання. "Кожна програна битва веде до перемоги у майбутньому" – так словами класика відгукнувся про події тих років заступник голови облдержадміністрації з гуманітарних питань Степан Родич. Але повстання у Норильську не було поразкою, переконані його безпосередні учасники. Зокрема, Петро Осійчук наголосив, що "Норильськ – це наша велика перемога!" Перед численними гостями виступили також голова Волинського Братства вояків УПА Мелетій Семенюк, голова Львівського Братства вояків УПА Олесь Гуменюк, голова Всеукраїнського товариства політв’язнів і репресованих Євген Пронюк та інші свідки подій 50-річної давності. Сльози викликав виступ живої легенди українського повстанського руху Юрія Шухевича – сина генерала Тараса Чупринки: "Ваш Чин заслужив на повагу сьогодні".

Перед учасниками зібрання виступали творчі колективи Волинської області. Завершилася урочистість Шевченковим "Заповітом" у виконанні зведеного хору колективів "Посвіт" і "Злагода".
 Поділитися