MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

ООН: за три місяці росіяни стратили 32 українських військовополонених‘Росія воює проти звичайного життя людей’, — Президент УкраїниВійна проти пам’яті — як росіяни руйнують пам’ятники та меморіали в Україні Україна має відомості про 550 000 воєнних злочинцівРозстріляв українського військовополоненого на ЗапоріжжіВідсутність права і міжнародного контролю — що відбувається в російському полоні з українськими цивільними?Правила обробки і захисту персональних даних у базах даних, володільцем якої є громадська організація «Харківська правозахисна група»Росія має надати докази того, що український журналіст живий, — ‘Репортери без кордонів’ шукають Дмитра ХилюкаУряд запровадить тимчасове посвідчення громадянина України Пропутінські заклики та війна проти українського збіжжяДва роки повномасштабної російсько-української війни: Харківська областьСтроковиків демобілізують — депутати ухвалили законПроукраїнських мешканців окупованої частини Запоріжжя могли страчуватиПравоохоронці розслідують 18 кримінальних проваджень за фактами вбивства 38 українських військовополонених У Росії вербують увʼязнених жінок воювати проти УкраїниПризначення пенсії у зв’язку із втратою годувальника11 депортованих до РФ дітей мають повернутися до України (оновлено)Російсько-українська війна: що таке фільтрація?Російські військові розстріляли українських військовополонених у Веселому та в Авдіївці До України евакуювали жінку, якій окупанти не платили пенсію через її український паспорт

Свобода преси: із 139 країн Україна – 112-та...

14.12.2003   
Такий висновок зробила Організація «Репортери без кордонів».
Організація “Репортери без кордонів” опублікувала “індекс свободи преси”. І, за словами аналітиків, ряд позицій у цьому списку виявився сюрпризом для західної демократії.

Загалом у списку – 139 країн. Перша десятка країн з найбільшим ступенем свободи для роботи журналістів має такий вигляд: Фінляндія, Ісландія, Норвегія, Нідерланди, Канада, Ірландія, Німеччина, Португалія, Швеція, Данія. З інших цікавих позицій: 11 місце у Франції, 16 – у Швейцарії, 22 – у Великобританії.

Україна в цьому списку посіла 112 місце, обігнавши сусідні Росію (121 місце) й Білорусь (124). В останній п’ятірці, поряд із Бутаном и М’янмою, на 136 місці “засвітився” Туркменистан.

На останньому місці – як держава з найменшою свободою преси – знаходиться Північна Корея, а на передостанньому – Китай. Цікаво, що США, які пишаються своєю демократією, опинились тільки на 17 місці.

Як відзначається в огляді організації, сюрпризом виявився той факт, що Сполучені Штати виявились нижче у списку за Коста-Ріку, а Італія – за Бенін. За словами експертів, дані списку свідчать про те, що свобода преси під загрозою всюди. Особливо складна ситуація в Азії: усе країни останньої п’ятірки – азіатські держави.

Другий висновок: рівень багатства країн мало впливає на свободу преси. 15-е місце у Коста-Ріки і 21-е у Беніну – свідчення того, що матеріальне становище держав – далеко не найважливіший чинник влади держав щодо власних засобів масової інформації.

Індекс був складений шляхом опитування журналістів, дослідників і юристів з різних країн, під час якого пропонувалося відповісти на 50 запитань про різноманітні порушення свободи преси в їх країні – таких, як убивства чи арешти журналістів, цензура, тиск, державні монополії, закони про ЗМІ. До списку не потрапили країни, в яких з певних причин не вдалося отримати достовірну інформацію.

В останніх країнах списку поняття “свободи преси” не існує практично взагалі, незалежні видання не виходять, нечисленні джерела інформації контролюються чи моніторяться урядом. Нечисленні групи незалежних журналістів у цих країнах постійно утискують, саджають до в’язниць чи висилають з країни. Іноземна преса в таких державах також практично повністю заборонена.

Досить низький результат Сполучених Штатів експерти пояснюють частими арештами журналістів у цій країні, у першу чергу тому, що вони відмовляються навіть у суді назвати джерела своєї інформації. А, наприклад, після 11 вересня 2001 року кілька журналістів були заарештовані за проникнення в заборонені зони в ряді адміністративних будівель.

З країн колишнього СРСР найвище місце в цьому рейтингу зайняв Таджикистан, що опинився на 86 місці. 98-е посів Киргизстан, 101-е Азербайджан, 116-е Казахстан, 120-е Узбекистан. Невисокі місця й у країн колишньої соціалістичної співдружності, що свідчить про те, що рівень свободи преси тут іще далекий від стандартів Євросоюзу: найкращий показник у Словенії – 14-й, найгірший – у Сербії й Чорногорії – 60-й.

www.vlasti.net

 Поділитися