MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

10 жовтня - Всесвітній день проти смертної кари.

14.12.2003   
Так оголосила світова Коаліція проти смертної кари. Тепер кожного наступного року 10 жовтня всі зусилля будуть спрямовані на посилення міжнародного руху за абсолютну заборону смертної кари у всіх країнах.

Світова Коаліція проти смертної кари оголосила 10 жовтня 2003 року всесвітнім днем проти смертної кари. Кожного наступного року 10 жовтня всі зусилля будуть спрямовані на посилення міжнародного руху за абсолютну заборону смертної кари у всіх країнах.

Світова коаліція звертається до всіх організацій, активістів правозахисного руху в цей день зробити принаймні мінімальні зусилля на місцевому рівні з метою привернення суспільної уваги до цієї проблеми. В рамках коаліції планується провести понад 100 акцій в 20 країнах на 5 континентах.

Зокрема, Секретаріат Світової коаліції пропонує:

– мирно збиратися перед дипломатичними представництвами країн, що застосовують смертну кару;

– надсилати поштівки та іншу кореспонденцію щодо помилування осіб, засуджених до смертної кари;

– організовувати зустрічі, дебати, круглі столи щодо смертної кари.

Зі своєї сторони Світова коаліція організовує 24-годинну інтернет-демонстрацію на своїй веб-сторінці для всіх країн, що застосовують смертну кару, вимагаючи призупинити виконання вироків та заборонити смертну кару за всі види злочинів. Метою цієї акції є зібрати понад мільйон підписів щодо заборони смертної кари та надіслати їх урядам країн, що застосовують смертну кару.

Світова коаліція проти смертної кари була створена у Римі в травні 2002 року та об’єднує 150 відомих активістів та неурядових міжнародних організацій, що брали участь у першому світовому конгресі проти смертної кари (Страсбург, 2001 рік).

Докладніше про всесвітній день проти смертної кари та про Світову коаліцію проти смертної кари можна взнати на сторінці цієї організації в Інтернеті: http://worldcoalition.org, а також на сторінці Європейської коаліції проти смертної кари: http://gbr.ecadp.org.

Як повідомило агентство Associated Press, представники Європейського Союзу заявили, що вони вживатимуть усіх дипломатичних заходів щоби переконати Китай, Іран, США, Японію та інші країни заборонити смертну кару. У цьому напрямку ЄС тісно співпрацює з іншими країнами, включно з Мексикою та Канадою, а також усіма членами Ради Європи. ЄС також збирається відзначити перший всесвітній день проти смертної кари. Офіційні представники Європейського Союзу також сказали, що вони розуміють, що буде не легко переконати Вашингтон та Токіо зробити кроки у цьому напрямку. “Це комплексна та делікатна сфера”, – сказав Даніель Смаджа, голова відділу з прав людини Європейської Комісії. – “Ми не повинні втрачати надію. І ми отримаємо результат, але процес буде повільним”.

Нагадаємо, що в Україні рішенням Конституційного Суду України від 29 грудня 1999 року смертна кара, як вид покарання, визнана неконституційною. Пізніше, при прийнятті нового Кримінального кодексу України, цей вид покарання було вилучено. Також в листопаді 2002 року Україна ратифікувала Протокол № 13 до Європейської Конвенції про захист прав людини та основних свобод, який стосується скасування смертної кари за будь-яких обставин.

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

 Поділитися