MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Комітет з питань правової політики рекомендує парламенту прийняти за основу зміни до Закону України "Про об’єднання громадян".

14.12.2003   
На жаль, Комітет не звернув уваги, що в парламенті перебуває на розгляді проекту закону "Про непідприємницькі організації", який взагалі скасовує цей закон.

Основною метою законопроекту, за словами одного із авторів законопроекту народного депутата Віталія Хомутинника, “є визначення чіткої процедури легалізації громадських організацій, їх спілок шляхом повідомлення про заснування, її строки, підстави та порядок прийняття легалізуючим органом рішення про відмову”.

“Легалізація шляхом повідомлення про заснування є найпростішою формою легалізації. Вона вимагає мінімальної кількості документів для постановки на облік шляхом письмового повідомлення відповідно в Міністерстві юстиції України, місцевих органах державної виконавчої влади, виконавчих комітетах сільських, селищних, міських Рад. У цьому випадку об’єднання не набуває статус юридичної особи”, – зазначив В.Хомутинник.

Законопроектом пропонується місячний термін для здійснення легалізації об’єднань громадян шляхом реєстрації та 10 робочих днів – для здійснення легалізації громадських організацій шляхом повідомлення про заснування, а також відповідно 10-денний та 7-денний строки для повідомлення заявника про прийняття легалізуючим органом рішення про легалізацію або рішення про відмову в легалізації.

Комітет не звернув уваги, що в парламенті перебуває на розгляді проекту закону “Про непідприємницькі організації”, який взагалі скасовує цей закон. Також парламентарі не врахували, що з нового року об’єднання громадян фактично потрібно буде двічі реєструвати: в Міністерстві юстиції та органі виконавчої влади. І саме на усунення цієї колізії необхідно спрямувати свої зусилля.

Секретаріат РУПОРУ за матеріалами Інформаційного управління ВРУ

 Поділитися