MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Допомагаючи людям - змінюють суспільство - історії з життя громадської приймальні Східноукраїнського центру громадських ініціатив.

14.12.2003   
Олена Лошакова, м.Луганськ
Працівники громадської приймальні намагаються не лише допомогти клієнту, а й сприяти пробудженню громадянської свідомості громадян, аби надалі кожен з них намагався і зміг самостійно зарадити проблемі.

Ignoratia non est argumentum (незнання не є виправданням, лат.) сказав колись Спіноза і був правий, бо закон є закон.

Як не прикро це визнавати, однак рівень правової культури населення України надзвичайно низький, а закони часто мають декларативний характер. Це розумієш, коли стикаєшся в реальному житті з відкритим порушенням прав людини, коли громадські організації зазнають утиску з боку чиновників, влади.

Коли громадяни не знають, як себе захистити, а держава не приходить на допомогу і на приватного спеціаліста не вистачає грошей, має з’явитись хтось, хто допоможе простій людини відстояти свої права та інтереси. І звичайно, зробити це професійно та безкоштовно. Тож, світ поляризовано на de facto та de jure, як ми з цим упораємось, рідко хвилює Сильних Світу...

Приблизно два роки тому в Луганську виникла Громадська приймальня (ГП) з надання безкоштовних юридичних консультацій соціально незахищеним прошаркам населення. Ініціатором її створення стало Студентське Братство Луганської області. Ця НУО здійснила свій задум за підтримки Обласного управління юстиції та Обласної бібліотеки для дітей та юнацтва “Юність”. Бібліотека, як ресурсний центр для молодіжних організацій, надала доступ до Internet, до документальної нормативної бази, яка регулярно оновлюється, постійне приміщення у центрі міста, поряд із зупинкою міського транспорту.

На сьогодні замість Братства цим проектом займається Східноукраїнський центр громадських ініціатив “Тотальна акція на підтримку прав людини” на чолі з Володимиром Щербаченком, а безпосереднім керівником приймальні є Богдан Бондаренко.

Приймальня працює за типовим зразком: люди звертаються по допомогу (прийом ведеться в індивідуальному порядку), консультанти, проаналізувавши проблему в інтересах клієнта, допомагають знайти кращий вихід з ситуації, дають поради або допомагають скласти потрібні документи, у складних випадках – беруть представництво в суді на себе. Якщо справа занадто складна і неможливо надати клієнту консультацію одразу, тоді громадянин одержує підготовлену кваліфіковану відповідь протягом тижня. В особливо складних випадках консультативне сприяння працівникам приймальні надають юристи з багаторічним стажем, викладачі–правознавці місцевих університетів, судді. Сьогодні в приймальні працюють бакалавр правознавства, студенти юридичного факультету. Переважна більшість цих молодих людей не зважаючи на свій вік вже має досвід практичної роботи юристами та представництва у судах (іноді – у десятках і навіть сотнях справ).

Працівники громадської приймальні намагаються не лише допомогти клієнту, а й сприяти пробудженню громадянської свідомості громадян, аби надалі кожен з них намагався і зміг самостійно зарадити проблемі.

Ефективність роботи видно краще за все на конкретних справах. Діяльність ГП – яскравий приклад того, що знання – сила.

Більше двох років працює в Луганську Реабілітаційний центр для дітей групи ризику “Поступ”, що займається проблемами дитячої безпритульності. Керівник центру Костянтин Реуцький звернувся по допомогу до консультантів приймальні з проханням допомогти вести справу у суді. Суть полягала в наступному: регіональне відділення Фонду держмайна України (ФДМУ) в судовому порядку вимагало від “Поступу” звільнити приміщення, яке вони орендували. “Поступ” був готовий піти на компроміс, виконати всі вимоги, аби лише не страждали від тих “дорослих баталій за принцип” діти, яким і так в житті не солодко живеться. Однак, реакція ніяк не ставала позитивною. ФДМУ домагався “виселення” організації, бо “не сплачено”, бо “не застраховано” і т.п. Ще цікавим видається і такий факт: за певний час до початку проблем із ФДМУ до “Поступу” їх сусіди по орендованому приміщенню звертались з бажанням отримати їх помешкання, а отримавши відмову, почали загрожувати, що знайдуть шляхи свого домогтися. От і думай, читачу, чия то була впливова ініціатива про розправу над дитячою організацією.

Одначе, як би там не було, а дитячий центр безпритульних став перед реальною загрозою самому розділити участь своїх підопічних. Юристи Фонду держмайна мотивували свої претензії тим, що приміщення використовувалося не за призначенням, існувала заборгованість.

Моральні цінності і пріоритети не витримують конкуренції із законодавчими постулатами. Dura lex sed lex – закон є суворим, але він – закон (лат.). Не знання цього закону не звільняє від обов’язкового його виконання. Заборгованість по орендній платні розміром 49 гр. 78 коп. та пеня 18 гр. 17 коп., відсутність страхового договору та незнання правил подачі документів до ФДМУ призвело до таких серйозних наслідків.

Завдяки професійній допомозі ГП СЦГІ, позов було відкликано. Це звільнило “Поступ” від сплати витрат на врегулювання справи в судовому порядку, держмита, плюс – оплати за інформаційно-технічні послуги суду.

Поряд з цим ГП активно допомагає Реабілітаційному центрові у вирішенні справи із луганською міліцією, що висвітлена в одному з попередніх випусків “Прав людини” (за квітень 2003 року). У цій справі також вже є свої позитивні зміни.

Тож, зараз центр отримав змогу спокійно займатись своєю основною діяльністю – роботою з дітьми. Адже “Поступ” – це чи не єдиний позитив у житті більше 500 безпритульних дітей м. Луганська. З вересня 2001 року діти, що потребують допомоги, можуть щоденно отримати їжу, медичну та правову допомогу і захист. Тут альтернативними методами виховання намагаються нейтралізувати негативний стереотип соціальної поведінки у свідомості цих дітей, та створити умови, що сприяють максимальній реалізації їх творчого потенціалу.

Це один з прикладів співпраці громадських організацій та допомоги ГП СЦГІ іншим громадським об’єднанням.

Зараз же консультанти приймальні займаються житлово-комунальною справою. Халатність власниці квартири на 5 поверсі призвела до затоплення квартир на нижніх поверхах. Йдеться не про вологі стіни і мокрий килим у помешканні на 4 поверсі. Мова йде про справжній потоп серед ночі впродовж двох годин (до приїзду “аварійки”), про матеріальні збитки у значному розмірі. Постраждали пенсіонери, інвалід 2 групи, дитина-інвалід та інші. Уявіть собі хоча б стан психіки тої дитини, яка і так має фактор стресу щодня від своєї неповноцінності, а тут іще серед ночі мала прокинутись серед подібного жаху! Компенсацій постраждалі або, навіть, елементарних вибачень не отримали, а якраз навпаки! Консультанти ГП бачать цілком позитивну перспективу вирішення справи через суд.

Щотижня клієнтами приймальні стають нові і нові люди – студенти, пенсіонери, робітники. Спектр осіб, які потребують допомоги досить широкий а неоднорідність змісту правопорушень неприємно вражає. З’ясовується, що сфери, якої не торкнулася б чорна фарба правопорушення, немає в сучасному суспільстві. Однак, перемоги, яких вже досягли в Громадській приймальні Східноукраїнського центру громадських ініціатив, свідчать про те, що Україна має-таки ознаки правової держави, де закон і знання цього закону відіграють свою вирішальну роль.

Східноукраїнський центр громадських ініціатив
“Тотальна акція на підтримку прав людини та демократії”

 Поділитися